Comisia Europeană a lansat miercuri cererea de propuneri pentru 2022 în cadrul Corpului european de solidaritate. Cererea de propuneri pentru proiecte de voluntariat și de solidaritate este deschisă până la 23 februarie pentru proiectele care au loc în același an și până la 4 octombrie pentru proiectele din anul următor.

Corpul european de solidaritate este un program al UE destinat tinerilor care doresc să participe la activități de solidaritate în diverse domenii, de la ajutorarea persoanelor defavorizate, până la acțiuni în domeniul sănătății și al mediului, în întreaga UE și în afara granițelor sale. Această cerere de propuneri introduce posibilitatea ca participanții să se implice în operațiuni de ajutor umanitar în întreaga lume, pentru a crea legături de solidaritate între organizațiile și voluntarii din țările UE și oamenii și comunitățile din afara Uniunii. Această nouă componentă a proiectelor internaționale poartă denumirea de „Corpul voluntar european de ajutor umanitar”.

Cererea de propuneri contribuie la multiplicarea oportunităților de solidaritate pentru tineri în cursul Anului european al tineretului 2022, punând la dispoziție aproape 139 de milioane de euro pentru a finanța proiecte de voluntariat și de solidaritate, conduse de tineri, echipe în domenii cu prioritate ridicată, axate pe promovarea unor stiluri de viață sănătoase și pe conservarea patrimoniului cultural, precum și Corpul voluntar european de ajutor umanitar. Bugetul total al programului „Corpul european de solidaritate” pentru perioada 2021-2027 se ridică la 1 miliard de euro. Pe parcursul celor șapte ani ai săi, acest program al UE va permite unui număr de cel puțin 270 000 de tineri să participe la acțiuni de solidaritate.

Programul le oferă tinerilor posibilitatea de a aduce o contribuție semnificativă în societate, de a dobândi o experiență deosebit de valoroasă și de a-și dezvolta noi competențe. El este deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, în cazul activităților de solidaritate care abordează provocările societale, și celor cu vârste între 18 și 35 de ani, în cazul activităților de ajutor umanitar.

Corpul european de solidaritate sprijină prioritățile politice ale UE și implică organizațiile și tinerii în proiecte menite să le abordeze. Programul:

  • promovează incluziunea și diversitatea, urmărind să le ofere tuturor tinerilor un acces egal la oportunitățile oferite de Corpul european de solidaritate;
  • sprijină proiecte și activități menite să protejeze, să conserve și să consolideze habitatele naturale și mediul, să sensibilizeze cu privire la durabilitatea mediului și să determine schimbări comportamentale;
  • contribuie la tranziția digitală prin sprijinirea de proiecte și activități care urmăresc să stimuleze competențele digitale, să promoveze alfabetizarea digitală și să dezvolte înțelegerea riscurilor și a oportunităților tehnologiei digitale;
  • îi implică și îi responsabilizează pe tineri, pentru ca aceștia să devină membrii activi ai societății și veritabili agenți ai schimbării.

Tinerii care doresc să participe la activitățile Corpului european de solidaritate trebuie să se înregistreze pe portalul Corpului european de solidaritate, unde pot căuta și găsi organizații care pun în aplicare proiecte. Grupurile de tineri înregistrați pe portalul Corpului european de solidaritate pot solicita finanțare și pentru proiecte de solidaritate conduse de ei înșiși.

Orice organism public sau privat poate solicita finanțare pentru a desfășura activități în cadrul Corpului european de solidaritate. Aceste organizații trebuie să obțină o etichetă de calitate, care să certifice faptul că sunt în măsură să desfășoare activități de solidaritate de înaltă calitate, în conformitate cu principiile, obiectivele și cerințele programului. Ele își pot prezenta candidatura cu ajutorul agențiilor naționale ale Corpului european de solidaritate, situate în toate statele membre ale UE și în toate țările terțe asociate la program, sau, în cazul acțiunilor centralizate, cu ajutorul Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu