Raportul anual pe 2020 al programului Erasmus+, publicat joi, arată că programul a sprijinit aproape 640 000 de experiențe de învățare în străinătate și a oferit finanțare pentru 20 400 de proiecte și 126 900 de organizații, în pofida pandemiei de COVID-19.

Trecerea bruscă la învățarea online a demonstrat importanța soluțiilor digitale la distanță pentru predare și învățare. Erasmus+ continuă să joace un rol vital în pregătirea persoanelor și organizațiilor, suma de 200 de milioane euro fiind pusă la dispoziție anul în 2020 în mod specific pentru tranziția digitală.

În 2020, bugetul total al programului Erasmus+ s-a ridicat la 3,78 miliarde euro, cu 506 milioane euro mai mult decât în 2019, ceea ce reprezintă o creștere de 15 %. După 33 ani de punere în aplicare, Erasmus+ rămâne rezilient, chiar și în contextul dificil al anului 2020, sprijinind în total 11,7 milioane de participanți de la lansarea sa în 1987.

 

  • În domeniul învățământului superior, peste 323 000 de studenți și studenți stagiari, precum și 44 000 de membri ai personalului au petrecut o perioadă de învățare, formare sau predare în străinătate;
  • Au fost cofinanțate peste 185 600 de activități de mobilitate pentru cursanți și personal din sectorul educației și formării profesionale;
  • Aproape 180 000 de tineri și lucrători de tineret au beneficiat de finanțare din partea Erasmus+, fie sub formă de schimburi de tineri, fie sub formă de oportunități pentru lucrătorii de tineret;
  • Săptămâna europeană a sportului a atins un nou record, peste 15,6 milioane de europeni luând parte la 32 600 de evenimente.

În 2020 alianțele universităților europene au continuat să se dezvolte, cuprinzând în prezent 280 de instituții de învățământ superior din întreaga Europă. „Universitățile europene” sunt alianțe transnaționale care sporesc calitatea și atractivitatea învățământului superior european și stimulează o cooperare profundă, strategică și pe termen lung între instituții, în beneficiul studenților, al profesorilor și al restului personalului acestora.

Erasmus+ este un program larg răspândit în ceea ce privește participarea geografică. În 2020, 34 de țări au participat la program: toate cele 27 de state membre ale UE, Regatul Unit, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia. Programul este, de asemenea, deschis participării țărilor partenere din întreaga lume. Activitățile internaționale Erasmus+ au continuat să contribuie la prioritățile geopolitice globale ale Comisiei, punând accentul pe Balcanii de Vest, pe vecinătatea estică și sudică și pe Africa, peste jumătate din bugetul internațional fiind alocat țărilor din vecinătatea Uniunii (sud-mediteraneeană, Balcanii de Vest și Parteneriatul estic).

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu