La cererea Republicii Moldova, Comisia Europeană a adoptat marți o propunere privind o nouă operațiune de asistență macrofinanciară (AMF) în valoare de până la 150 milioane de euro.

30 milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și 120 milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu în condiții favorabile de finanțare. Această nouă asistență s-ar succeda celor două operațiuni AMF anterioare, în cadrul cărora UE a acordat Republicii Moldova o sumă totală de 160 milioane de euro începând din 2017.

Asistența macrofinanciară propusă de UE, care trebuie încă să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a putea intra în vigoare și de efectuarea plăților, ar urma să însoțească noul program al FMI pentru această țară, aprobat la 20 decembrie 2021. Mai precis, aceasta ar ajuta Republica Moldova să își acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea ar contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilităților economiei legate de balanța de plăți pe termen scurt și de situația bugetară.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu