Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată luni la Budapesta, nu a reușit să îl convingă pe prim-ministrul maghiar Viktor Orban să retragă veto-ul Ungariei pe cel de-al șaselea pachet european de sancțiuni care ar institui interdicția pentru statele membre UE de a importa petrol și produse petroliere rafinate din Rusia.

„Discuția din această seară cu premierul Viktor Orban a fost utilă pentru a clarifica unele aspecte privitoare la sancțiuni și securitatea energetică”, a postat von der Leyen pe Twitter în urma convorbirilor de la Budapesta.

„Am înregistrat progres, dar este nevoie de mai multă muncă. Voi organiza o videoconferință cu actorii din regiune pentru a consolida cooperarea regională în domeniul infrastructurii petroliere”, a mai anunțat șefa Comisiei.

Propunerea Comsiei Europene, lansată săptămâna trecută, este ca statele europene să renunțe în următoarele șase luni la importurile de petrol din Rusia, iar până la sfârșitul anului să oprească și importurile de produse petroliere rafinate.

Unele state europene dependente în mare măsură de petrolul rusesc, precum Ungaria și Slovacia, au solicitat derogări temporare sau permanente de la această regulă, ceea ce a făcut ca negocierile de până în prezent între țările membre UE să nu se încheie cu succes.

Principala problemă este reprezentată de dorința Ungariei lui Viktor Orban să fie absolvită total de obligația de a renunța la petrolul rusesc. Premierul maghiar a declarat în trecut că o asemenea măsură ar avea efectul „unei bombe nucleare” asupra economiei Ungariei.

Sursa: Politico

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu