Neputința Rusiei și speranța lui Putin
Avarierea serioasă a podului de la Kerci dintre Rusia și Crimeea, la 8 octombrie, ca urmare a unui act de sabotaj, a produs daune imense poziției ruse în războiul din Ucraina, și așa extrem de fragile după înfrângerile suferite în oblastiile Harkiv și Herson la începutul acestei toamne. În pofida asigurărilor propagandei oficiale ruse că podul – simbol de mândrie națională inaugurat de chiar președintele Putin în 2018 – nu a suferit daune majore, anunțul că reparațiile vor dura până cel mai târziu în iulie 2023 par a sugera contrariul: cel puțin pentru câteva săptămâni, această linie de aprovizionare crucială pentru cei circa 20000 de soldați ruși aflați pe malul vestic al Niprului, în oblastia Herson, nu pot fi alimentați corespunzător cu mâncare, combustibil, muniție și echipamente militare.
Nu este deci deloc întâmplător că în prezent trupele ruse se pregătesc să evacueze, într-o retragere tactică organizată, malul vestic al Niprului, probabil cu excepția orașului Herson, pe care intenționează să îl transforme într-un nou Stalingrad.
Noua înfrângere militară a Rusiei îi lasă acesteia puțin spațiu de manevră, cu atât mai mult cu cât, în ciuda tuturor eforturilor de PR ale lui Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin” și șeful companiei de mercenari Wagner, înaintarea în oblastia Donețk înspre Bahmut și Avdiikva, a fost minoră.
Practic, devine evident pentru toată lumea, inclusiv pentru ruși, că Rusia nu poate evita înfrângerea pe câmpul de bătălie, în luptă dreaptă.
De aici, schimbarea abruptă a partiturii trompeților propagandei oficiale ruse, ce trâmbițează pe toate canalele că Rusia este în război direct cu NATO: doar așa poate fi parțial ascunsă rușinea înfrângerii.
Tot de aici campania disperată și scelerată de a bombarda sistemul energetic ucrainean și cartierele rezidențiale din marile orașe ale Ucrainei, folosind o combinație originală de rachete scumpe de croazieră, din ce în ce mai puține, și ieftine drone kamikaze iraniene. Comiterea deliberată de crime de război, în văzul întregii lumi, în speranța că valuri de milioane de refugiați ucraineni vor invada Europa din cauza frigului și a foametei este dovada unei disperări tot mai mari în fața neputinței totale de pe câmpurile de bătălie.
Să nu subestimăm totuși disperarea provocată de neputință.
Un mare fost campion de șah rus, Aleksandr Alehin, era convins că și în cele mai disperate poziții de pe tabla de joc există câte o combinație – o succesiune spectaculoasă de mutări – care poate întoarce rezultatul partidei.
Probabil că la fel gândește și Putin, sperând ca alegerile parțiale din SUA ori o iarnă grea să oprească sprijinul occidental indispensabil Ucrainei pentru victoria împotriva invaziei ruse. Pe undeva, această speranță nu este încă una deșartă: protestele tot mai numeroase din Europa împotriva creșterilor de prețuri ori apelul a 30 de congresmeni democrați pentru rezolvarea crizei din Ucraina prin diplomație îndreptățesc expectativa rusă.
Într-adevăr, cu toții trebuie să fim conștienți că niciun război nu este încheiat până ce învinșii nu își pun semnătura pe tratatul de pace.
2 Comments
Primul razboi mondial s-a incheiat abia in 1945. Abia atunci a acceptat Germania ca idea kaizerului Wilhelm al II-lea fusese proasta. Ca au fost infranti pe front in 1918 pentru ca razboiul inceput de ei – impreuna cu Austro-Ungaria, fusese o prostie de la un cap la altul. Abia atunci a acceptat elita germana – adica majoritatea celor care se exprimau in public, ca Germaniei i-ar fi mai bine impreuna cu restul Europei decat impotriva tuturor.
Cam acelasi lucru se intampla si acum. O mare parte din elita rusa – adica aceia pe care Putin i-a tot ‘cultivat’ – continua sa propovaduiasca idea ca restul lumii are ceva cu Mama Rusia si ca singura sansa a rusilor este sa faca front comun in jurul lui Putin.
Conflictul din Ucraina se va incheia. La un moment dat, intr-un fel sau altul. Dar Rusia va intra in sanul natiunilor cu adevarat civilizate – adica capabile sa traiasca impreuna, abia atunci cand elita vocala va accepta ceea ce populatia stie demult. Ceea ce populatia demonstreaza inca din anii ’50. De cand soldatii rusi intorsi de pe front le-au povestit rusilor ramasi acasa cat de bine era in Germania. Asa devastata de razboi cum era ea.
Sa nu uitam ca rusii, de la cei de rand si pana la miliardari, pleaca din Rusia de cate ori au ocazia.
Total de acord, domnule Dolmanian. De altfel, războiul de acum este fără îndoială continuarea (să sperăm și sfârșitul!) Războiului Rece, încheiat cu înfrângerea, dar nu și cu resemnarea și reorientarea elitelor ruse. O eventuală înfrângere a Rusiei în acest război, similară celei a Germaniei în Al Doilea Război Mondial, ar putea conduce în final la o reconciliere și o reașezare a stării de lucruri într-un important segment din Eurasia așa cum s-a întâmplat după 1945 în bună parte din Europa.