Uniunea Europeană urmează să actualizeze documentul de bază privind relațiile sale cu Rusia, datând din 2016, dat fiind războiul declanșat de Moscova în Ucraina la 24 februarie. Cheia de boltă a noului document, potrivit publicației Politico, care a consultat o versiune de lucru a acestuia, ar urma să fie izolarea Rusiei până la soluționarea pozitivă a conflictului din Ucraina.

Documentul redactat de Serviciul European de Acțiune Externă conține șase puncte principale, dintre care cel mai important prevede „izolarea internațională a Rusiei, impunerea și implementarea de măsuri restrictive și prevenirea ocolirii lor de către Rusia”.

Celelalte cinci sunt „tragerea la răspundere” a Rusiei pentru crimele de război, „sprijinirea statelor vecine UE”, „sprijinirea societății civile” din Rusia, „cooperarea strânsă cu aliații din NATO” și „consolidarea rezilienței UE”, o referire la necesitatea obținerii independenței energetice față de Kremlin și la blocarea atacurilor cibernetice și dezinformării ruse.

Deocamdată nu există obiecții majore din partea statelor membre privind actualizarea documentului de politică externă. Singurele elemente care pot naște contradicții par a fi legate de oportunitatea actualizării acum sau ceva mai târziu, în funcție de evoluția operațiilor militare din Ucraina, precum și stabilirea termenului la care vor putea fi reluate relațiile normale cu Rusia. În vreme ce statele baltice susțin ca în document să fie clar precizat că acest lucru se va întâmpla doar când agresiunea rusă asupra Ucrainei și încălcarea dreptului internațional vor fi încetate, Germania susține lipsa unei referințe clare în text asupra acestui reper.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu