Evident că este frustrant că nu am fost admiși în zona Schengen. Pierdem bani, pierdem timp, pierdem demnitate, în general, pentru că nu suntem în această zonă de liberă circulație. În particular, veto-ul injust formal și trufaș al Austriei, ne face să ne pierdem încrederea în UE și în viitor.

Totuși, marea jelanie națională care s-a dezlănțuit în urma respingerii intrării României în Schengen este total neîntemeiată.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, nu era absolut nicio sensibilitate în România, nici la nivel înalt, nici la nivelul omului de rând, față de aderarea la Schengen. Ne cam împăcasem cu ideea că Europa, după ce s-a fript o dată primindu-ne în Uniune, acum ne va ține mult și bine la poartă, cu atât mai mult cu cât după 2015 migrația a devenit o problemă extrem de importantă și aparent insolubilă pe agenda europeană.

Dar noroc cu agresiunea rusă! Brusc, a devenit important din rațiuni geopolitice ca România să fie admisă în Schengen. Guvernanții de la București, băltind în submediocritate la toate capitolele, au mirosit imediat pleașca ce ar putea să le cadă din cer și au redeschis prăfuitul dosar al aderării la Schengen, mobilizând toate trompetele propagandistice aflate la dispoziție. Dacă până nu demult unii tunau și fulgerau că până și fondurile europene trebuie să ne fie tăiate de cât de corupți suntem și bagatelizau beneficiile Schengenului, în ultimul an au început să descopere și să înșire rând pe rând câte avantaje am avea dacă am intra în Schengen, câte cheltuieli facem noi pentru standardele de la granițe, ce vajnic scut suntem noi aici la frontiera Europei!

Este drept, că apă la moară le-au dat și birocrații de la Bruxelles care nu mai știau cum să laude progresele României, progrese pe care tot ei le inventau din nimic pentru a argumenta extinderea spațiului Schengen.

Când colo, ghinion, vorba președintelui!

Ca din senin, Austria le-a furat de sub nas politicienilor români laurii nemeritați pe care se și felicitau că îi obținuseră atât de ușor!

Potop de sudălmi, amenințări, pumni ridicați spre cer! Că nu mai mergem la schi în Alpii Austriei, că nu mai alimentăm de la OMV, că nu mai ținem conturi la BCR! Mai trebuia doar să interzicem Dunării să mai intre în țară, să se strângă apă multă în amonte până ce îi îneacă cu totul pe austriecii vânduți, evident, Rusiei!

Eu zic că ar trebui să ne smulgem din ghearele emoției ridicole și să încetăm să ne mințim.

Da, tehnic, îndeplinim standardele aderării la spațiul Schengen, da, din acest punct de vedere, veto-ul Austriei este monstruos, da, miopia, dublul standard, corupția și egoismul de cea mai joasă speță pot caracteriza adeseori guvernările occidentale (mă bucur că în sfârșit și media mainstream din România abordează acest subiect, căci până mai ieri tot ce venea din Vest era acceptat de parcă era stropit cu aghiazmă).

Dar altfel chiar ne place România așa cum este ea acum? Chiar sunt granițele și justiția din România la nivelul proclamat? Chiar credeți că România, odată intrată în Schengen, va fi capabilă să stăvilească valurile de migranți care acum se încumetă pe rutele periculoase, dar mai directe ale Balcanilor de Vest, însă care evident vor fi tentați să treacă pe o bărcuță din Turcia în Grecia și de acolo să aibă cale liberă de trecere, până la Viena și Berlin?

Chiar credeți că are vreo putere de convingere în negocierile de la întrunirile europene precum Consiliul JAI de astăzi o țară reprezentată de un ministru de interne și de un prim-ministru plagiatori, care se ascund după tot felul de tertipuri birocratice și juridice și a căror carismă o întrece cu puțin pe cea a unor cozi de lopată? Chiar merită respectată și admisă în Schengen o națiune umilită chiar de propriul ei președinte, șeful suprem al politicii externe care nu catadicsește nici măcar să țină o conferință de presă pentru a-și îmbărbăta conaționalii în seara unui asemenea eșec diplomatic?

Haideți dar să ne calmăm și să nu ne facem inimă rea că a fost ratată o șansă venită de nicăieri și plecată nu se știe unde.

Poate un eșec revelator ca acesta este mai prețios decât un triumf găunos și mincinos.

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu