În 2023, alături de Elefsina, din Grecia, și Veszprém, din Ungaria, Timișoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Ele se alătură celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din întreaga UE, cât și din afara acesteia. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deținerea acestui titlu prin evenimente, expoziții și spectacole.

Pentru a marca această ocazie, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas va participa marți la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropolei din Atena, în cadrul căruia se va citi o declarație scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. Evenimentul va constitui, de asemenea, o ocazie de a trece în revistă anul care a trecut și de a sărbători capitalele culturii din 2022, Esch-sur-Alzette, din Luxemburg, Kaunas, din Lituania, și Novi Sad, din Serbia.

Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil și se promovează dezvoltarea orașelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social și economic pozitiv pe termen lung atât pentru orașe, cât și pentru regiunile învecinate. Pentru a fi selectate, a trebuit ca orașele să să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor și a comunităților lor.

Mai multe informații sunt disponibile online.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu