Noul ministru britanic al Afacerilor și Comerțului, Kemi Badenoch, a arătat marți că măsurile luate de SUA pentru sprijinirea energiei și industriei verzi pe teritoriul american, departe de a ajuta în competiția comercială și industrială cu China, nu fac decât să antagonizeze aliații tradiționali ai Washingtonului.

Așa-numitul Inflation Reduction Act prevede acordarea de ajutoare în valoare de circa 369 miliarde de dolari companiilor care intenționează să investească pe teritoriul SUA în producerea energiei verzi și în dezvoltarea industriilor ecologice.

Măsura a fost puternic criticată de Uniunea Europeană, care consideră că deschide calea unei concurențe neloiale în atragerea companiilor din întreaga lume pe teritoriul american.

Ministrul britanic s-a alăturat marți oficialilor europeni în critica la adresa Inflation Reduction Act, la o dezbatere organizată de publicația Politico, la care a participat și ambasadorul SUA la Londra.

„UE este foarte îngrijorată și lucrăm alături de ea. Și nu este doar UE care întreprinde acțiuni, dar nu este prezentă azi în sală. Japonia este îngrijorată, Coreea de Sud este îngrijorată, Elveția este îngrijorată”, a precizat Badenoch.

„Activitatea de onshoring [n. red. – readucerea într-o țară a producției industriale anterior externalizate prin offshoring] ar putea crea în fapt probleme cu lanțurile de aprovizionare pentru toți ceilalți. Iar aceasta nu va avea impactul dorit față de provocarea economică pe care o prezintă China”, a semnalizat oficialul britanic două dintre problemele majore ale măsurii americane.

„Nu, nu cred că este o idee bună, nu doar pentru că măsura este protecționistă. Ea creează o mare problemă și în alt domeniu, când ceea ce ne dorim de fapt este diversificarea și consolidarea generală a lanțurilor de aprovizionare”, a conchis Badenoch.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu