Franța a revenit pe primul loc în topul statelor de energie electrică din Europa, după ce în 2022 a fost detronată de pe această poziție de Suedia. Astfel, în prima jumătate a lui 2023, Franța a exportat 17,6 TWh, iar Suedia 14,6 TWh, potrivit unui studiu EnAppSys, citat de Electrical Review.

Franța a redobândit această poziție după ce în 2022 a fost nevoită să bage în revizie o mare parte a numeroaselor centrale nucleare de care dispune. Mai mult, seceta puternică a făcut ca și energia obținută de la hidrocentrale să scadă masiv anul trecut, astfel încât, pentru prima oară în ultimii 42 de ani, în 2022, Franța a fost un stat net importator de energie electrică.

În acest an, lucrurile au revenit la normal, Franța devansând din nou Suedia în topul exportatorilor și reluând exporturile tradiționale de energie către Regatul Unit (8 TWh) și Italia (9 TWh). Topul exportatorilor este completat de Spania, cu 8,8 TWh, care a detronat Germania, devenită un importator net după scoaterea din funcțiune a centralelor nucleare.

Procentual, principalul exportator de energie electrică de pe continent este Bosnia și Herțegovina, care a exportat 44,8% din totalul produs și care a devansat astfel Bulgaria, unde producția a scăzut ca urmare a măsurilor europene ce dezavantajează producerea energiei electrice din lignit.

Principalul importator de energie electrică de pe continent este Italia, care în primele șase luni ale lui 2023 a importat 25,9 TWh.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu