Inflația, dobânzile ridicate și lipsa construcțiilor noi accelerează tendința îngrijorătoare ce se manifestă de câteva decenii în Europa prin care tot mai mulți cetățeni nu își mai permit o locuință.

Câteva statistici îngrijorătoare vin să descrie o situație din ce în ce mai gravă: peste 25% dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani trăiesc în condiții de supraaglomerare, iar în Irlanda, procentul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani care locuiesc cu părinții a crescut doar în ultimii cinci ani de la 20 la 30%. De asemenea, în trimestrul al doilea al anului 2023, numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a locuințelor a scăzut la Paris cu 25%.

În ultimul deceniu, chiriile au crescut în Europa cu 19%, iar prețurile locuințelor cu nu mai puțin de 47%, potrivit organizației Housing Europe. În consecință, circa 900000 de persoane au un acoperiș foarte precar sau nu au deloc un acoperiș deasupra capului în Europa, numărul acestora crescând cu 30% din 2019 până în prezent.

Contextul imobiliar actual în Europa pare a deveni tot mai sumbru, cu chirii foarte scumpe, posibilități reduse de cumpărare a unor locuințe și proiecte de dezvoltare imobiliară insuficiente pentru nevoile populației. El este afectat negativ de succesiunea unor crize precum pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina.

Există însă și unele regiuni în Europa care nu resimt în aceeași măsură deteriorarea disponibilității spațiului locativ, precum Finlanda ori Viena, capitala Austriei. Numitorul comun este reprezentat de implicarea autorităților publice în construcția de locuințe și în sprijinirea familiilor cu venituri reduse.

Sursa: France 24

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu