Comisia Europeană a adoptat luni o nouă propunere de îmbunătățire a gestionării traficului pe râurile și canalele din UE.  Această măsură se înscrie în planul de acțiune care prevede o pondere mai mare a transportului de mărfuri pe căile navigabile interioare europene, în conformitate cu Pactul verde european și cu Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă, întrucât transportul pe căile navigabile interioare este eficient din punct de vedere energetic și asigură o fluiditate aproape lipsită de blocaje.

Propunerea actualizează dispozițiile în vigoare ale Directivei privind serviciile de informații fluviale, inclusiv informațiile despre trafic și gestionarea traficului, informațiile privind starea căilor navigabile și a infrastructurii, planificarea rutelor de către căpitani și raportarea către autorități. Serviciile de informații fluviale vizează aproape 13 000 km de căi navigabile interconectate răspândite în 12 state membre ale UE.

Directiva din 2005 a avut un impact pozitiv asupra armonizării acestor servicii de informare în întreaga UE. În prezent, aceasta trebuie actualizată pentru a reflecta învățămintele desprinse din aceste realizări și pentru a se adapta la provocările actuale și viitoare, cum ar fi procesul de digitalizare, cerințele în materie de eficiență, durabilitate și competitivitate, precum și transferul modal. Propunerea oferă un cadru pentru implementarea serviciilor de informații fluviale și pentru dispozițiile în acest domeniu și urmărește să asigure disponibilitatea datelor și armonizarea specificațiilor tehnice, răspunzând în același timp în mod clar așteptărilor sectorului transportului pe căi navigabile interioare.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu