UE și Australia au semnat marți un memorandum de înțelegere pentru un parteneriat bilateral în vederea cooperării în domeniul mineralelor critice și strategice sustenabile. Scopul său este să permită UE să își diversifice aprovizionarea cu materiale necesare pentru tranziția verde și cea digitală, contribuind în același timp la dezvoltarea sectorului intern al mineralelor critice din Australia.

Parteneriatul acoperă întregul lanț valoric al mineralelor critice și strategice: explorare, extracție, prelucrare, rafinare, reciclare, precum și prelucrarea deșeurilor extractive.

Acest memorandum de înțelegere consolidează cooperarea dintre Australia și UE în următoarele domenii: (i) integrarea lanțurilor valorice ale materiilor prime sustenabile; (ii) cooperarea în domeniul cercetării și inovării de-a lungul lanțurilor valorice ale materiilor prime; (iii) cooperarea pentru promovarea unui nivel înalt al standardelor și practicilor de mediu, sociale și de guvernanță.

În urma semnării memorandumului de înțelegere, în următoarele șase luni va fi elaborată în comun o foaie de parcurs cu acțiuni concrete pentru punerea în practică a parteneriatului strategic.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat în numele UE de Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisarul pentru comerț, și de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă. Semnatarii din partea Australiei au fost ministrul resurselor și al Australiei de Nord, Madeleine King, și ministrul comerțului și turismului, Don Farrell.

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu