Partidul Laburist urmează să obțină circa 400 de mandate în Camera Comunelor a Parlamentului britanic, din cele circa 650, în cea mai zdrobitoare victorie electorală a sa din istorie asupra rivalilor conservatori, care probabil vor câștiga doar circa 135 de locuri. La mare distanță mai urmează liberal-democrații, cu circa 65 de locuri, apoi diferite alte mici formațiuni regionale ori de nișă, printre care și Partidul Reformei al populistului Nigel Farage, ales pentru prima oară în parlament, la a opta sa încercare.

Victoria zdrobitoare a stângii moderate vine după 14 ani de dominație copioasă a principalului partid de centru-dreapta, timp în care Regatul Unit a ieșit din Uniunea Europeană și a cunoscut o perioadă tulbure de probleme economice și instabilitate guvernamentală, generată mai ales de rivalitățile interne din Partidul Conservator.

Keir Starmer, liderul laburist artizan al victoriei în alegerile anticipate desfășurate joi, urmează să devină noul premier al Marii Britanii, după conservatorul Rishi Sunak. După ce a reușit să îndrepte cursul partidului său prin mutarea ideologică spre centru dinspre extremă, acolo unde îl împinsese precedentul președinte, Jeremy Corbyn, Starmer va întâmpina acum o sarcină cu mult mai dificilă.

Regatul Unit nu a reușit să își creeze noi legături comerciale internaționale importante după ce a părăsit piața comună europeană, economia stagnează, serviciile publice se află în declin, spațiul de manevră fiscală este limitată. Dacă mulți votanți laburiști speră că va urma o schimbare reală în politica britanică, așa cum a promis Starmer, scepticii consideră că noul prim-ministru nu se va îndepărta prea mult de agenda economică și socială a conservatorilor care nu a putut stopa ori care chiar a creat declinul actual al Marii Britanii.

Surse: Politico, Guardian, Reuters

Sursa foto: Facebook/Keir Starmer

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu