Europenii nu se înghesuie pentru a se conecta la rețelele de internet prin satelit oferite de compania Starlink a mogulului american Elon Musk, arată o analiză a cotidianului Politico. Deocamdată conexiunile prin fibră optică sunt mult mai ieftine și mai rapide decât rețeaua lui Musk, ceea ce o face nepopulară în rândul consumatorilor.

Pe de altă parte, Starlink începe să câștige teren în state cu multe zone izolate, precum Grecia și Italia, dar și în rândul companiilor aeriene, interesate să ofere servicii Wi-Fi de calitate la nivelul aeronavelor pe care le operează.

Chiar și în lipsa unui larg segment de piață pentru asemenea servicii, Uniunea Europeană este interesată să dezvolte un sistem similar propriu Starlink-ului lui Musk. În decembrie, UE a semnat contracte de miliarde de euro pentru construcția unei constelații de sateliți, denumite IRIS², care să poată oferi o conexiune satelitară criptată de internet de mare viteză pentru guvernele, serviciile secrete, armatele și utilizatorii din regiuni izolate din Europa.

Intenția europenilor este de înțeles în condițiile în care a fost observată practic importanța strategică a controlului asupra unor asemenea rețele. În 2023, contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei a înregistrat un eșec și din cauza dezactivării parțiale a Starlink pe front, din ordinul lui Elon Musk, sub pretextul fricii că victoria ucraineană ar putea determina Moscova să declanșeze un război nuclear.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu