România, la capitolul de absorbţie al fondurilor europene, este cea mai întârziată, din cauza incompetenţilor din administraţia centrală.

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene speră ca până la sfârşitul acestui an să ajungă la o rată de absorbţie de 35%, declarând că, în momentul de faţă, suntem la 24,3%.

Ministrul Fondurilor Europene a spus că ar fi un dezastru pentru România ca Parlamentul European să nu aprobe prelungirea cu un an a perioadei în care România şi Slovacia pot cheltui fondurile comunitare acordate pentru perioada 2007-2013.

Dacă se va aproba, România va trebui să depună proiecte atât pe perioada bugetară 2007-2013, cât şi pe perioada 2014-2020.

De asemenea, Teodorovici a emis un ordin prin care beneficiarii privaţi ai fondurilor europene nu vor mai fi obligaţi să aibă trei oferte pentru serviciile sau bunurile obţinute cu ajutorul fondurilor europene.

În plus, secretarul de stat în cadrul MADR susţine că a început pregătirea pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 şi că se fac eforturi pentru debirocratizarea si pentru uşurarea accesului la fondurile europene.

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a declarat că tinerii care vor să se instaleze în mediul rural şi să-şi dezvolte o afacere ar putea primii de anul viitor finanţare prin APDRP de 50.000 euro. Acesta a adăugat faptul că instituţia pregăteşte o serie de bonusuri de 20% din suma acordată în mod normal, pentru investiţiile care vor fi realizate în zonele montane.

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu