Cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franța, care s-a derulat duminică, 29 martie, s-a încheiat printr-o înfrângere grea pentru stânga. Prin urmare, dreapta și centrul vor conduce între 66 și 70 de departamente, iar stânga rămâne cu un număr de departamente între 27 și 31.

În același timp, Frontul Național, partidul de extremă dreapta din Franța, și a treia forță politică a țării, nu a câștigat niciun departament, însă își păstrează un număr considerabil de consilieri departamentali.

„Francezii, prin votul lor, şi chiar prin abstenţionismul lor, şi-au exprimat din nou aşteptǎrile, exigenţele, furia, oboseala în faţa unei vieţi cotidiene dificile, în faţa şomajului, a impozitelor, a vieţii prea scumpe. Am receţionat acest mesaj.”, a declarant premierul francez Manuel Valls, citat de Radio France Internationale.

Rezultatul alegerilor reprezintă o lovitură grea pentru guvernanții socialiști ai președintelui Francois Hollande și confirmă totodată avântul fostului președinte Nicolas Sarkozy, care țintește să revină la putere în 2017, cu un al doilea mandat.

Sarkozy a declarant că „niciodată, în cursul celei de-a cincea republici, familia noastră politică nu a câștigat atâtea departamente. Prin votul lor, francezii au respins masiv politica lui Francois Hollande și a guvernului său”. Tot el a adăugat că „angoasa și frica câștigă teren în Franța”, potrivit Radio France Internationale.

Următorul test pentru peisajul politic al Franței va fi dat la alegerile regionale din luna decembrie.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu