Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia nu trebuie „cu orice preţ” să urmărească să intre în UE, fiindu-i deschisă şi posibilitatea de a se alătura Rusiei şi Chinei în Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, relatează Reuters citând ziarul turc Hurriyet.

După arestările masive care au urmat loviturii eşuate de stat din 15 iulie din Turcia, perspectiva aderării Ankarei la UE este tot mai îndepărtată. În aceste condiţii, preşedintele turc pare să se gândească la realinierea strategică a ţării sale alături de Rusia şi China.

„Turcia trebuie să se simtă în largul ei. Nu trebuie sa spună ‘pentru mine este Uniunea Europeană cu orice preţ’. Acesta este punctul meu de vedere”, s-a adresat Erdogan reporterilor la întoarcerea dintr-o vizită în Pakistan şi Uzbekistan.

„De ce nu ar fi Turcia în Shanghai Five? I-am spus lui Putin [n.red. – președintele Rusiei], lui Nazarbaiev [n.red. – președintele Kazahstanului], celor care fac parte acum din Shanghai Five”, a adaugat el.

„Sper că dacă este o evoluție pozitivă acolo, cred că, dacă Turcia s-ar alătura Shanghai Five, ar putea sa acționeze cu o mai mare relaxare”, a încheiat Erdogan.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu