Ministrul iranian al apărării, Hossein Dehghan, a declarat luni că denunţarea de către Donald Trump a acordului încheiat de SUA şi Iran pe marginea proliferării nucleare ar avea consecinţe dezastruoase, precum distrugerea Israelului şi a statelor mici din Golf, dar şi un nou război mondial.

Dehghan a arătat într-o declaraţie făcută la Teheran, la o conferinţă pe teme de securitate, că Trump este un om de afaceri care judecă totul în materie de costuri şi beneficii şi, prin urmare, este puţin probabil ca el să dorească să întreprindă acţiuni duşmănoase împotriva Iranului, chiar dacă s-a declarat în repetate rânduri împotriva acordului nuclear negociat de administraţia Obama cu Teheranul. Totuşi, inamicii Iranului l-ar putea informa greşit şi l-ar deturna treptat spre un război în regiune.

„Un asemenea război înseamnă distrugerea regimului zionist [n.red. – Israelul] … și ar cuprinde toată regiunea și ar putea duce la un război mondial”, a spus Dehghan, citat de agenția iraniană de știri Mehr.

„Printre alte consecinţe ale războiului, s-ar număra şi distrugerea micilor state de pe malul sudic al Golfului Persic, deoarece ele sunt lipsite de sprijin popular”, a mai spus Dehghan cu referire la Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Qatar.

Experţii americani din domeniul securităţii şi politicii externe susţin că denunţarea de către Donald Trump a acordului încheiat de administraţia Obama cu Iranul ar reprezenta o acţiune aproape fără precedent a unui preşedinte american. Ea ar conduce la reluarea cursei înarmărilor în Orientul Mijlociu şi ar şubrezi poziţia SUA în regiune, deoarece astăzi Washingtonului i-ar fi cu mult mai dificil să convingă comunitatea internaţională să impună sancţiuni extinse Teheranului.

Sursa: Daily Mail

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu