Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Mark Rutte a câştigat alegerile parlamentare care s-au desfăşurat miercuri în Olanda, situându-se detaşat în faţa Partidului pentru Libertate (PVV), eurosceptic şi anti-imigraţionist, aflat pe locul doi, la egalitate cu creştin-democraţii şi liberalii de la D66.

După numărarea a 90% din voturi, se pare că VVD va obţine 32 sau 33 de locuri din cele 150 de la Binnenhof, în timp ce PVV, CDA şi D66 vor avea fiecare câte 19 sau 20 de locuri. Pe următoarele trei locuri se află partide ale stângii: Stânga Verde (GL), Partidul Socialist (SP) şi Partidul Laburist (PvdA), cu 16, 14, respectiv 9 mandate de parlamentar. Prezenţa la urne s-a situat la aproximativ 82% dintre cetăţenii aflaţi pe listele electorale.

În mod clar, partidul eurosceptic al lui Wilders s-a clasat mult sub ceea ce sondajele au preconizat într-o mare parte a campaniei, atunci când îl dădeau ca favorit la câştigarea alegerilor, prin ocuparea chiar şi a 30 de mandate în Parlament. Totuşi, faţă de alegerile anterioare, Wilders a câştigat 5 noi locuri în legislativ. Liderul PVV a anunţat că este pregătit atât să intre într-o coaliţie pentru guvernare, cât şi să facă o opoziţie eficientă şi hotărâtă, în funcţie de negocierile care vor avea loc în perioada următoare. Wilders a postat de altfel pe Twitter: „Rutte nu a scăpat încă de mine!”

Pe de altă parte, deşi VVD s-a clasat pe primul loc în alegerile de miercuri, scrutinul evidenţiază erodarea puternică a popularităţii fostei coaliţii de guvernare, din care mai făceau parte şi laburiştii de la PvdA: VVD a scăzut de la 41 de mandate la aproximativ 33, în vreme ce PvdA a cunoscut o diminuare drastică a popularităţii, de la 38 de locuri în legislativ, la doar 9.

Prin urmare, marii câştigători ai scrutinului sunt de fapt creştin-democraţii de la CDA (de la 13 mandate la 19), liberalii de la D66 (de la 12 mandate la 19) şi, mai ales, progresiştii ecologişti de stânga de la GL (de la 4 la 16 mandate).

Lideri politici din întreaga lume, printre care premierul Italiei, Paolo Gentiloni, prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon,  liderul social-democraţilor din Germania, Martin Schulz şi mulţi alţii s-au grăbit să salute înfrângerea populismului din Olanda, prin mesaje postate pe reţelele de socializare.

Surse: DutchNews.nl; Deutsche Welle; Politico

Sursa foto: Loonwatch.com

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] de pe întreg mapamondul titrează, în urma rezultatelor alegerilor de ieri din Olanda, că populismul, euroscepticismul, anti-imigraţionismul şi islamofobia reprezentate de Partidul […]

Lasă un comentariu