Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat Uniunea Europeană pentru sprijinul pe care îl acordă independenţei unor regiuni separatiste, precum Kosovo, în vreme ce, în cazul altora, precum Catalunia, acţionează pentru păstrarea statu-quo-ului.

Discutând despre criza din Catalunia la Soci, în cadrul unei întâlniri a Grupului Valdai, Putin a precizat că UE are „standarde duble” în privinţa mişcărilor independentiste şi că situaţia tensionată din Spania este rezultatul acţiunilor contrare dreptului internaţional din trecut.

“Ar fi trebuit să vă gândiţi la asta înainte”, a spus Putin cu referire la sprijinul acordat independenţei Kosovo de majoritatea statelor UE, cu excepţia Spaniei, României, Greciei, Ciprului şi Slovaciei.

„Aţi aplaudat colapsul unui număr de state în Europa… Aţi fost atât de neglijenţi în a vă folosi de o situaţie politică şi de dorinţa de a da satisfacţie fratelui mai mare de la Washington prin sprijinirea separării Kosovo de o manieră atât de unanimă, încât aţi provocat alte procese similare în alte regiuni”, a continuat Putin.

„Potrivit unora dintre colegii noştri, există luptători veritabili pentru libertate şi separatişti care nu pot să îşi apere propriile drepturi, chiar şi prin mecanisme democratice… Este cel mai ilustrativ exemplu al dublelor standarde, care creează un mare risc pentru dezvoltarea durabilă a Europei şi a altor continente”, a mai punctat preşedintele rus.

Sursa: Politico

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu