Înalta Reprezentantă pentru Afaceri Externe a UE, Federica Mogherini, a precizat luni fără echivoc că Uniunea Europeană și statele membre nu vor recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, similar Statelor Unite, în ciuda speranțelor exprimate de premierul israelian Benyamin Netanyahu, aflat în vizită la Bruxelles.

„Cred că deşi nu avem un acord pentru moment, asta se va întâmpla în viitor – cred că toate sau cele mai multe state europene îşi vor muta ambasadele la Ierusalim şi vor recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului”, a spus Netanyahu la conferinţa de presă susţinută în comun cu Federica Mogherini, înainte de o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor europene.

De asemenea, Netanyahu a explicat pe larg poziţia Israelului într-o întâlnire avută duminică, la Paris, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care precizase că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului este „o ameninţare la adresa păcii”.

„Timp de 3000 de ani, Ierusalimul a fost capitala poporului evreu. Ceea ce preşedintele Trump a făcut este să pună pe masă, în mod deschis, faptele. Pacea se bazează pe realitate. Pacea se bazează pe recunoaşterea realităţii”, a precizat Netanyahu.

Înalta Reprezentantă a UE a respins atât intenţiile lui Netanyahu, cât şi argumentaţia lor, într-o intervenţie făcută după reuniunea miniştrilor de externe, de luni.

“El îşi poate păstra aşteptările pentru alţii, deoarece, din partea statelor membre ale Uniunii Europene, această măsură [de recunoaștere a Ierusalimului] nu va fi luată”, a precizat Mogherini.

„Noi credem că unica soluție realistă pentru conflictul dintre Israel și Palestina este cea bazată pe existența a două state cu Ierusalimul drept capitală a ambelor, statul Israel și statul Palestina”, a explicat oficialul european. „Aceasta este poziţia noastră fermă şi vom continua să respectăm consensul internaţional în privinţa Ierusalimului.”

Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, se pare că Ungaria a împiedicat redactarea unei declaraţii comune a statelor membre UE de condamnare a recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului de către preşedintele american Donald Trump, ceea ce ar fi creat furie în unele cancelarii europene. Budapesta a dezminţit că s-ar opune cu veto unei declaraţii în acest sens, dar a afirmat că, din punctul de vedere al guvernului ungar, în această problemă nu ar trebui să existe o declaraţie comună, ci declaraţii individuale ale statelor membre.

Sursa: Politico

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu