Guvernul conservator condus de Theresa May a primit miercuri o lovitură serioasă în Camera Comunelor, după ce un amendament care legiferează dreptul Parlamentului britanic de a ratifica acordul de părăsire a Uniunii Europene a fost votat cu sprijinul a 12 dintre deputaţii propriului partid.

Amendamentul, care a obţinut 309 voturi pentru şi 305 împotrivă obligă guvernul britanic să prezinte rezultatul înţelegerii finale cu Bruxelles-ul privind Brexit-ul în Parlament, care va vota pentru adoptarea sau respingerea lui. Cabinetul May se va afla astfel într-o postură dificilă în negocierile care urmează din cauza grupărilor antagoniste din propriul partid, pentru un Brexit dur sau uşor, care ar putea defecta, dacă vor fi nemulţumite, la votul final pe acordul încheiat cu UE.

Votul din Camera Comunelor vine ca un duş rece pentru guvernul conservator, după ce, în aceeaşi săptămână, reuşise să asigure din partea Comisiei Europene recomandarea ca, în cadrul negocierilor, să se treacă la stadiul discuţiilor despre viitorul acord comercial dintre Marea Britanie şi Uniune. De altfel, momentul este total nepotrivit şi prin prisma faptului că joi începe reuniunea Consiliului European în care va fi abordată, printre altele, şi problema Brexitului.

Surse: Agerpres, Politico

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu