Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan efectuează vineri o vizită oficială în Franţa la invitaţia omologului său Emmanuel Macron, pe agenda de discuţii figurând mai multe teme precum libertatea presei în Turcia, conflictul din Siria, problema palestiniană şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre Turcia şi Uniunea Europeană, informează presa internaţională.

Este prima vizită efectuată de şeful statului turc la Paris, după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia din iulie 2016.

Deşi este probabil ca preşedintele Macron să invoce necesitatea respectării drepturilor omului în Turcia şi să solicite eliberarea activiştilor şi a jurnaliştilor aflaţi în detenţie după evenimentele din iulie 2016, presa turcă subliniază dimensiunea de cooperare a întâlnirii.

Astfel, Daily Sabah subliniază intenţia Ankarăi de a începe noul an 2018 cu o normalizare a relaţiilor cu statele membre ale UE, făcând referire la declaraţiile recente ale preşedintelui Erdogan.

Un punct suplimentar pe agendă este intenţia Turciei de a lărgi cooperarea în consorţiul european din domeniul militar care va dezvolta sisteme de apărare anti-aeriană. Deşi Ankara a achiziţionat recent sisteme ruseşti S-400, imposibilitatea interoperabilităţii acestora cu sistemele NATO obligă Turcia să urmărească realizarea unor noi achiziţii în domeniu, iar această necesitate îi oferă posibilitatea să creeze un echilibru în privinţa achiziţiilor externe de armament.

Surse: Associated Press, AFP, Daily Sabah, ANews

Sursa foto: Twitter/ T.C. Cumhurbaşkanlığı

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu