Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat luni că va cere liderilor Uniunii Europene întregul ajutor de 6 miliarde de euro promis pentru refugiaţii sirieni aflaţi pe teritoriul Turciei, în cadrul unei reuniuni ce va avea loc la Varna pe 26 martie, informează Agerpres, citând agenţia germană DPA.

„Nu vă puteţi juca cu mândria noastră!”, a precizat Erdogan, acuzând UE că, până acum, Ankara a primit doar 850 milioane de euro dintr-un prim pachet de ajutor financiar de 3 miliarde de euro.

În schimb, UE a arătat că întreaga sumă de 3 miliarde a fost contractată cu organizaţii umanitare şi că a început deja pregătirile pentru o nouă tranşă de 3 miliarde de euro care să fie direcţionată pentru cele peste trei milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul Turciei, pentru care statul turc oferă servicii, inclusiv în domeniul educaţiei şi cel al sănătăţii.

Turcia şi Uniunea Europeană au încheiat un acord controversat în martie 2016, în baza căruia Ankara ajută la stăvilirea afluxului de refugiaţi şi migranţi către Europa – majoritatea proveniţi din Siria – în schimbul unui ajutor financiar pentru gestionarea problemei nou-sosiţilor.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu