Energie verde/ Obiectivele de combatere a încălzirii climatice divizează instituţiile şi statele membre UE
Miniştrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene se întâlnesc joi la Sofia pentru a discuta pe marginea pachetului de măsuri pentru combaterea încălzirii climatice. Bulgaria, ţară care deţine în acest semestru preşedinţia rotativă a Consiliului, încearcă să convingă statele membre şi instituţiile europene să ajungă la un compromis privind ţintele de atins până în 2030 în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.
Subiectul este unul relativ delicat datorită diversităţii opiniilor privind atingerea obiectivului general asumat de Uniunea Europeană la semnarea Acordului Climatic de la Paris: reducerea emisiilor de gaze de seră cu 40% până în 2030.
Statele membre au interese divergente în funcţie de necesarul de energie şi de modernitatea economiilor lor: dacă ţările nordice susţin ţinte ambiţioase privind energia regenerabilă, cele central şi est-europene sprijină un ritm de trecere mai lent la un consum mai redus de energie din surse tradiţionale.
Şi instituţiile europene au viziuni diferite.
Parlamentul European ţinteşte cel mai departe, dorind 35% energie regenerabilă până în 2030, faţă de minimul de 27% cât s-au angajat până în prezent statele membre. De asemenea, eurodeputaţii au solicitat creşterea cu 35% a eficienţei energetice tot până în 2030.
Analizele Comisiei Europene arată în schimb că doar ajungerea la o cotă de 30% energie regenerabilă până în 2030 s-ar produce fără costuri investiţionale majore şi aceasta în principal deoarece preţurile noilor tehnologii de producere a energiei verde vor scădea în următorul deceniu.
Consiliul are viziunea cea mai prudentă, dorind să fie atins minimul de 27% energie verde şi creşterea cu 30% a eficienţei energetice până în 2030, considerând că doar aceste ţinte pot fi atinse fără costuri ridicate.
Organizatorii bulgari ai întâlnirii au precizat în mai multe intervenţii anterioare că vor încerca să obţină un acord, prin medierea între poziţiile deosebit de diverse ale actorilor interesaţi.
De asemenea, va fi discutat şi mecanismul de verificare a implementării planului de reducere a emisiilor de gaze de seră.
România, care a atins încă din 2016 pragul de 24% energie regenerabilă, a anunţat că îşi va asuma o ţintă de aproximativ 35% până în 2030.
Sursa: Politico
fără comentarii
Fii primul care comentează