Oameni de ştiinţă din Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda şi Israel au publicat o scrisoare deschisă în care cer guvernelor europene să fondeze un institut european al inteligenţei artificiale, drept soluţie de urgenţă pentru păstrarea tinerilor cercetători în Europa şi pentru a face faţă concurenţei reprezentate de SUA şi China, informează The Guardian.

Necesitatea unui asemenea institut este dată de avansul luat de SUA şi China în domeniul inteligenţei artificiale, ceea ce ameninţă atât industria europeană de profil, cât şi cercetarea. Întregi generaţii de tineri cercetători europeni, din cele câteva centre universitare europene de profil, îşi părăsesc studiile pentru ofertele salariale generoase ale marilor companii americane.

În viziunea autorilor scrisorii, institutul ar urma să poarte numele Ellis – European Lab for Learning and Intelligent Systems şi să aibă un sediu central la Geneva, dar şi numeroase alte puncte de lucru în diferite ţări europene avansate deja în dezvoltarea inteligenţei artificiale. Gândit ca o organizaţie interguvernamentală, institutul ar urma să ofere de lucru câtorva sute de cercetători europeni şi ar stopa astfel migraţia creierelor către alte regiuni ale globului. Misiunea institutului şi a cercetătorilor săi ar fi derularea unor cercetări de top în domeniul IA în Europa şi stimularea creării de locuri de muncă şi de noi întreprinderi inovative.

„Acest lucru este de o asemenea importanţă pentru Europa încât ar fi o greşeală teribilă să nu facem ceva major. Dacă nu acţionăm în acest domeniu, atât universităţile europene, cât şi industria europeană vor începe să o ia în jos”, a precizat Zoubin Ghahramani, profesor la Cambridge, unul dintre cei mai importanţi cercetători europeni în domeniu.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu