Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a făcut vineri un apel către liderii politici din partidele româneşti să nu implice incorect Uniunea Europeană în dezbaterea politică internă şi în competiţia electorală, cerându-le în acelaşi timp să revină la un leadership consensual şi la cooperare instituţională loială.

Apelul oficialului european a fost făcut în cadrul forumului de dezbateri pe teme europene Eurosfat 2018, care reuneşte la Bucureşti numeroşi experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri politici ale principalelor partide din România Teodor Meleşcanu (ALDE), Victor Negrescu (PSD), Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR), Iuliu Winkler (UDMR), Dacian Cioloş (Mişcarea România Împreună RO+), Ioana Petrescu (PRO România).

„Nu luaţi UE ostatică în campania electorală”, a fost apelul general lansat din partea Comisiei Europene către partidele europene, urmând apoi o diferenţiere pentru partidele de guvernământ şi cele din opoziţie.

„Nu acuzaţi Europa pentru neputinţele şi erorile din România”, a spus Cristea către partidele aflate la guvernare.

„Nu creaţi aşteptarea ca Europa să facă opoziţie”, s-a adresat pe de altă parte reprezentantul european către partidele din opoziţie.

Angela Cristea a subliniat că este nevoie de o înţelegere clară a faptului că există o delimitare clară a competenţelor UE faţă de cele naţionale. şi că Uniunea Europeană, deşi profund interesată de evoluţiile din România, nu se implică în politica internă a ţării.

„Nici nu guvernăm, nici nu facem opoziţie, ceea ce nu înseamnă că nu ne interesează profund ce se întâmplă în România”, a mai arătat Cristea. care a arătat că interesul european este determinat de faptul că România este „un stat important în Uniunea Europeană”.

De asemenea, Cristea a opinat că, după modelul de succes de la nivel european, în România este nevoie de leadership consensual şi de cooperare instituţională loială pentru a valorifica oportunităţile existente la nivel european şi internaţional.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu