Ministerul de externe al Franţei a emis luni un comunicat de presă în care avertizează asupra iminenţei unui nou val de refugiaţi sirieni în Turcia şi Europa, în condiţiile în care regimul Bashar al Assad şi Iranul pregătesc o ofensivă de proporţii împotriva ultimului bastion al rebelilor sirieni, de la Idlib, în nord-vestul ţării.

Franţa şi-a exprimat „preocuparea faţă de o posibilă ofensivă de anvergură a regimului sirian şi aliaţilor săi” la Idlib, singura regiune siriană controlată de rebeli şi una dintre „zonele de dezescaladare” instituite în Siria în urma negocierilor de pace de la Astana, mediate de Rusia şi Iran, susţinătoare ale regimului de la Damasc, şi de Turcia, care îi sprijină pe rebeli.

„O asemenea ofensivă ar antrena consecinţe dezastruoase” şi „ar declanşa o nouă catastrofă umanitară şi migratorie, pentru că i-ar putea ameninţa în mod direct pe cei 3 milioane de civili număraţi de Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU în regiune”, se arată în comunicatul ministerului francez de externe.

Diplomaţia franceză îndeamnă „Rusia şi Turcia să menţină dezescaladarea violenţei în ai cărei garanţi s-au constituit în această regiune, cu prima grijă de a proteja populaţiile civile”.

În ultima vreme au existat numeroase contacte oficiale între înalţi demnitari iranieni şi sirieni, care în teren se reflectă prin masarea unui număr mare de trupe la graniţele provinciei Idlib. Pe de altă parte, şi în tabăra rebelilor din Idlib, susţinuţi de Turcia, au fost înregistrate pregătiri, precum şi dislocarea unor militari turci, în încercarea de a descuraja o ofensivă a regimului Bashar al Assad.

Sursa: Agerpres

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu