Demisia de marţi a lui Gérard Collomb, ministrul socialist de interne din guvernul condus de Emmanuel Macron, slăbeşte mult şansele preşedintelui francez de a demara o reformă europeană după europarlamentarele din 2019, relevă Nicholas Vinocur, într-un editorial pentru Politico.

Collomb era un personaj cheie din angrenajul politic şi administrativ al lui Emmanuel Macron, iar demisia sa, ultima dintr-un şir lung care îi include şi pe Sylvie Goulard, fost ministru al apărării, şi pe Nicolas Hulot, fost ministru al mediului, reprezintă un real semnal de alarmă pentru coerenţa guvernării centriste a preşedintelui francez.

Corelată cu cota personală de popularitate foarte joasă, în jurul pragului de 30%, similară cu cea a predecesorului său, François Hollande, degringolada guvernamentală din jurul lui Macron nu pune deocamdată în pericol reformele interne datorită sprijinului masiv pe care îl primeşte în continuare în Parlament de la formaţiunea sa eteroclită, La République en Marche (LREM).

Pe de altă parte, perspectivele unui scor bun la europarlamentarele din mai 2019 nu sunt dintre cele mai luminoase în condiţiile în care aliaţii apropiaţi îl părăsesc pe Macron. Fără un scor bun la alegerile pentru Parlamentul European, coagularea unui nou grup politic european în jurul LREM devine iluzorie, iar fără un asemenea grup de susţinători în legislativul european, ambiţioasa reformă a UE promisă de Emmanuel Macron tinde să rămână o simplă promisiune, mai arată Vinocur.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu