Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, l-a provocat pe vicepremierul italian Matteo Salvini la o dezbatere în contextul alegerilor europarlamentare, acuzându-l că este capul extremei drepte în Europa şi că plănuieşte alături de preşedintele rus Vladimir Putin să distrugă Uniunea Europeană.

În apelul video postat luni pe Twitter, Verhofstadt îl alătură pe Salvini altor lideri europeni ai dreptei radicale, precum Marine Le Pen, Nigel Farage, Heinz-Christian Strache şi Viktor Orban, care „complotează şi sunt plătiţi de Putin ca să distrugă UE”.

Verhofstadt, care se adresează direct interlocutorului său, îl individualizează însă pe Salvini drept liderul extremei drepte europene şi îi propune o dezbatere dat fiind că „oamenii au dreptul deplin să ştie ce planuri diabolice are în minte”.

Textul mesajului integral al lui Verhofstadt: „Dragă domnule Salvini, am avut deja o dezbatere cu domnul Conte, prim-ministrul guvernului dvs. Dar cu toţii ştim că dvs. sunteţi liderul real al guvernului italian şi că vă portretizaţi drept liderul mişcării de extremă dreapta din Europa. La fel ca dvs., prietenii dvs. de extremă dreaptă, Le Pen, Strache, Farage, Orban complotează constant şi sunt plătiţi de Putin să distrugă Europa. Prin urmare, vă provoc la o dezbatere unu la unu, dat fiind că oamenii au dreptul deplin să ştie ce planuri diabolice aveţi în minte! Spune-ţi-mi unde vreţi să o facem, la Bruxelles sau în Italia. Voi fi acolo!”

Liga, partidul dreptei radicale din Italia, aflat la guvernare, este creditat drept principalul favorit la alegerile europarlamentare de la sfârşitul săptămânii, cu puţin peste 30% din preferinţele alegătorilor. Salvini, care deţine şi portofoliul de ministru de interne în executivul italian, a adoptat măsuri hotărâte împotriva imigraţiei şi a avut întâlniri cu majoritatea liderilor eurosceptici din Europa pentru a încerca să coaguleze un front comun în Parlamentul European împotriva partidelor mainstream.

Verhofstadt, candidat din partea liberalilor europeni (ALDE) la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, încearcă să creeze o alternativă atât faţă de partidele eurosceptice, cât şi faţă de dominaţia tradiţională a popularilor şi socialiştilor în Parlamentul European. În acest sens, el a încheiat o alianţă cu formaţiunile liderilor Franţei şi Olandei, Emmanuel Macron şi Mark Rutte.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu