Liderii europeni reuniţi la Bruxelles au ajuns la un acord privind împărţirea principalelor funcţii de la conducerea Uniunii Europene, a anunţat marţi seara preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk. Ursula von der Leyen, fost ministru german al familiei şi al apărării din partidul creştin-democrat al cancelarului Angela Merkel va prelua conducerea Comisiei Europene de la Jean-Claude Juncker, premierul belgian Charles Michel, liberal ca şi preşedintele francez Emmanuel Macron, va primi preşedinţia Consiliului. Actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, franţuzoaica Christine Lagarde, va deveni preşedinta Băncii Centrale Europene, iar socialistul spaniol Josep Borrell este propus drept înalt reprezentant al UE pentru politică externă, relatează presa internaţională.

Acordul din Consiliul European a fost obţinut după ce duminică şi luni liderii europeni ajunseseră la impas având în vedere că majoritatea liderilor Partidului Popular European, dar şi Italia şi Polonia, se opuseseră unui compromis negociat de Angela Merkel cu Emmanuel Macron, Mark Rutte şi Pedro Sanchez, omologii ei din Franţa, Olanda şi Spania, prin care socialistul olandez Frans Timmermans ar fi urmat să devină preşedinte al Comisiei Europene.

Pentru ca înţelegerea şefilor de state şi de guverne din Consiliu să se materializeze, Ursula von der Leyen va trebui să primească miercuri votul unei majorităţi calificate în Parlamentul European, acolo unde este de aşteptat să existe o  opoziţie semnificativă împotriva nominalizării.

Von der Leyen, care ar putea scrie istorie ca prima preşedintă a Comisiei Europene, a fost acuzată în legătură cu gestionarea proastă, poate chiar frauduloasă a contractelor de consultanţă pe care le-a încheiat ca ministru al apărării cu companiile McKinsey şi Accenture. Ea a mai fost criticată şi pentru starea precară în care se află armata federală germană în raport cu alţi membri ai NATO. Pe de altă parte, medicul ginecolog mamă a şapte copii, intrat în politică abia după împlinirea vârstei de 40 de ani, a fost apreciat pentru măsurile de încurajare a natalităţii şi maternităţii în perioada în care s-a ocupat în cabinetul german de portofoliul familiei.

Sursa foto: Facebook

 

Tags: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] Ursula von der Leyen a fost soluţia găsită pentru a debloca negocierile dintre şefii de stat şi…, după ce opţiunile Manfred Weber (Germania, PPE) şi Frans Timmermans (Olanda, S&D), nu reuşiseră să obţină majoritatea necesară în Consiliul European. […]

Lasă un comentariu