Propunerea Consiliului European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, fostul ministru german al apărării, Ursula van der Leyen, se prezintă marţi în faţa Parlamentului European pentru a obţine votul de învestitură în cea mai importantă funcţie de la Bruxelles. Printre numeroasele concesii pe care von der Leyen este dispusă să le ofere pentru a obţine o majoritate de cel puţin 374 de voturi se numără concedierea actualului secretar general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, persoana care a condus din umbră forul executiv european în timpul preşedinţiei lui Jean-Claude Juncker.

Audierile în Parlamentul European încep la 10, ora Bucureştiului, iar votul final urmează să aibă loc în jurul orei 7 seara. Un răspuns final va fi oferit abia la ora 8.30 seara.

Ursula von der Leyen a fost soluţia găsită pentru a debloca negocierile dintre şefii de stat şi de guverne, după ce opţiunile Manfred Weber (Germania, PPE) şi Frans Timmermans (Olanda, S&D), nu reuşiseră să obţină majoritatea necesară în Consiliul European.

Respingerea celor doi candidaţi care au fost în fruntea campaniilor celor mai importante două familii politice europene face ca sarcina Ursulei von der Leyen, aşa-zisul „iepure din joben”, să fie dificilă în faţa Parlamentului European. Piedicile sunt sporite de acuzaţiile vehemente referitoare la lipsa de transparenţă în acordarea unor contracte de stat în timpul mandatului său de ministru al apărării în Germania, judecat drept unul mediocru, dacă nu chiar slab, de presa germană.

Totuşi, este de aşteptat ca promisiunile ei privind acordarea dreptului de iniţiativă legislativă pentru Parlament, extinderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind statul de drept la toate statele membre ale UE sau reducerea drastică a emisiilor de dioxid de carbon să atragă suficiente voturi nu doar din partea marii coaliţii formate din populari, socialişti şi liberali, ci şi de la Verzi.

Una dintre promisiunile cele mai importante se referă la concedierea secretarului general al Comisiei Europene, germanul Martin Selmayr, cel mai important funcţionar tehnocrat din aparatul european de la Bruxelles. Nu doar că Selmayr a concentrat foarte multă putere ca mâna dreaptă a fostului preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, fiind supranumit din această cauză Bestia de la Berlaymont, dar concursul trucat prin care a ocupat postul de secretar general în 2018 şi teama că Germania va deţine prea multă influenţă la Bruxelles în cazul în care atât preşedintele, cât şi secretarul general al Comisiei sunt cetăţeni germani, fac aproape sigură o demisie a celui din urmă.

Von der Leyen a oferit indicii clare în faţa PPE, familia politică de care aparţine, că Selmayr nu va mai rămâne în funcţie. Selmayr însuşi a confirmat plecarea sa de la vârful Comisiei Europene, subliniind că cel mai probabil locul său va fi luat de un francez, pentru a respecta balanţa de putere de la nivelul Uniunii Europene.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu