Consiliul de Afaceri Generale a dat “unda verde” pentru începerea negocierilor de aderare la UE pentru Albania și Macedonia de Nord, urmând ca decizia finală să fie luată de către șefii de stat și de guverne în cadrul Consiliului European.

Semnalul este important pentru că evidențiază direcția strategică a UE pe termen mediu și lung: integrarea Balcanilor de Vest în spațiul comunitar! În același timp subliniază caracterul simbiotic al relației trainice dintre NATO și UE, indiferent de declarațiile politice, pentru că cele două state mai întâi au devenit membre ale Alianței pentru securitate, urmând ca acum să devină membre ale UE pentru dezvoltare.

Pe acest fond, statele ex-sovietice din Parteneriatul Estic, cu precădere Rep. Moldova – Ucraina – Georgia, au șanse minime spre zero absolut de a deveni membre ale vreunei organizații pentru că nu îndeplinesc anumite criterii tehnice și pentru că Bruxellesul (plus alte capitale) nu dorește să antagonizeze și mai mult Rusia.

În acest sens, singura șansă pentru românii basarabeni, ucrainienii, rușii, găgăuzii, bulgarii, rromii și evreii din Republica Moldova este Unirea cu România.

 

Tags: , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] Consiliul de Afaceri Generale a avizat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE pentru cele…, la aproape o jumătate de an după ce în special Franța s-a opus acestei măsuri așteptate, solicitând schimbarea mecanismului tehnic de derulare a acestor discuții. […]

Lasă un comentariu