Să ne păstrăm echilibrul, să nu ne sfădim ca proștii, să comparăm permanent criza de la noi cu cea din alte țări!
Este normal ca fiind închiși în case, temători în privința infectării cu coronavirus, îngrijorați de perspectivele economice, să fim necruțători în criticile noastre îndreptate în toate direcțiile. Reacția această de autoapărare și de eliminare a frustrărilor este firească în condițiile imensei crize pe care o traversăm.
Pe de altă parte, este foarte important ca în aceste zile să ne păstrăm echilibrul în gândire și conduită, inclusiv în ce și cum criticăm: dacă și în aceste momente ne vom sfâșia între noi cum am făcut-o constat în ultimii ani, nu vom rezolva nimic, ba chiar vom înteți furtuna care ne răvășește.
Clar, unele evenimente regretabile care se petrec zilele acestea țin de nesimțire, prostie și ticăloșie, însușiri negative pe care societatea românească mai mult le-a cultivat, în loc să le combată în ultimele decenii. Cu ele într-adevăr, trebuie să fim necruțători.
În schimb, dacă vom citi presa internațională și vom consulta mai ales analize comparative largi, vom vedea că alte aspecte negative în derulare nu ne sunt specifice nouă, ci sunt larg răspândite în lume, din motive obiective. Printre ele se numără:
- Lipsa capacității suficiente de testare a suspecților de coronavirus – pur și simplu, dispozitivele de testare erau prea puține la începutul izbucnirii crizei și chiar și în prezent producția mondială este insuficientă pentru nevoile întregii planete; mai mult, România se înscrie foarte bine în media est-europeană a numerelor de teste efectuate, orice comparație cu țări bogate și excelent plasate din punct de vedere al producției industriale de infrastructură de testare, precum Germania, fiind total nerealiste;
- Infectarea ridicată a personalului medical – din nou, rata îmbolnăvirilor este atât de ridicată, încât pur și simplu triajul pacienților la internarea în spitale nu poate face față, astfel încât pacienți cu coronavirus ajung în cele din urmă în unitățile spitalicești și infectează o mare parte a personalului medical – nu trebuie uitat că astfel a izbucnit epidemia și în Bergamo, Italia; fără îndoială însă, aceste situații și așa foarte frecvente din condiții obiective, nu trebuie agravate prin management defectuos ca cel de la Spitalul Județean de la Suceava; infectarea ridicată a personalului medical este potențată însă și de o altă caracteristică generală, respectiv
- Lipsa echipamentelor de protecție în spitale și în farmacii – din nou, magnitudinea crizei este atât de mare, încât nici chiar cele mai bogate și mai bine pregătite țări nu pot face față total situației de criză; în urmă cu câteva zile, făcea furori pe internet o fotografie de la un spital românesc în care picioarele unei asistente erau protejate cu saci menajeri, ei bine, acest lucru nu ne este specific nouă, cazuri similare, chiar mai grave, fiind înregistrate și în Spania, Italia, SUA
Exemplele pot continua, dar cred că m-am făcut înțeles. Să înțelegem că unele aspecte negative nu ar putea fi înlăturate nici măcar de semizei coborâți de pământ, darămite de instituțiile statului român, să fim vigilenți însă ca nesimțirea, prostia și ticăloșia să nu agraveze problemele obiective cu care ne confruntăm!
P.S. Și să nu intrăm în leapșa asta smintită a partidelor de a arunca vina unul asupra celuilalt pentru dotările actuale ale sistemului actual, ci să le spunem foarte clar: terminați cu calculele electorale pentru la toamnă! conlucrați cât de bine puteți pentru a lua cele mai bune măsuri în această criză!
Sursa foto: Facebook – Trei asistenți medicali de la spitalul Mount Sinai West din Manhattan, New York, cu echipamente improvizate din saci menajeri. Unul dintre ei a decedat în urma infectării cu COVID-19.
1 comentariu
[…] După cum atrăgeam atenția și într-un articol anterior, magnitudinea acestei crize este atât de ridicată, încât nici măcar în cele mai performante […]