Primul raport de până acum al Comisiei Europene privind impactul schimbărilor demografice, care prognozează o scădere a ponderii populației europene la nivel global de la 6% în prezent la numai 4% în 2070, a fost publicat miercuri. Acesta prezintă factorii determinanți ai acestor schimbări pe termen lung și impactul său în întreaga Europă. Totodată, documentul evidențiază legăturile dintre structurile demografice, impactul crizei și capacitatea de redresare în urma acesteia.

Raportul prezintă tendințele demografice pe termen lung din regiunile Europei: speranță de viață mai mare, rate mai scăzute ale natalității, societăți în curs de îmbătrânire, gospodării de dimensiuni mai reduse și creșterea urbanizării.

El indică, de asemenea, scăderea ponderii Europei la nivelul populației mondiale, care se preconizează că va reprezenta mai puțin de 4% din populația lumii până în 2070, după ce în anii 1960, populația europeană reprezenta 12% din totalul global, iar în prezent reprezintă 6%.

Raportul mai ilustrează diferențele considerabile dintre regiuni în ceea ce privește schimbările demografice, precum și necesitatea de lua în considerare impactul acestora asupra creșterii și sustenabilității, asupra ocupării forței de muncă, asupra sănătății și îngrijirii pe termen lung în diferite părți ale Europei.

Raportul, care marchează lansarea lucrărilor Comisiei în acest domeniu, va contribui la identificarea modalităților în care persoanele, regiunile și comunitățile cele mai afectate pot fi sprijinite cel mai bine. Documentul va constitui de altfel baza viitoarei Cărți verzi privind îmbătrânirea populației și viziunea pe termen lung pentru zonele rurale.

Raportul este completat de fișe informative naționale și de o defalcare statistică completă, disponibile pe noua pagină web a Comisiei dedicată demografiei.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu