Maia Sandu sau Dodon? Aceasta este, de fapt, întrebarea

N-am scris în această campanie electorală despre rezultatele unor sondaje privind preferințele politice ale moldovenilor. Asta pentru că au apărut multe ”petarde” comandate de jucători politici interesați în influențarea alegerilor. Am făcut aici, ce-i drept, referire la rezultatele BOP publicate în iulie, conform căruia Maia Sandu l-ar bate pe Dodon în turul II. De atunci până acum, sondorii sau fake-erii, după caz, nu au prea adresat întrebarea privind preferințele electoratului pentru turul II, care-mi pare cea mai importantă acum și care ar trebui să determine comportamentul tuturor actorilor politici anti-Dodon. De aceea nici nu am prea avut ce comenta pe acest subiect.

Ieri, însă, a fost publicat sondajul comandat de WatchDog.md, operat de CBS AXA și finanțat de ambasada SUA. Sigur că toate aceste entități au agendele, preferințele și interesele lor. Uneori inclusiv politice. Totuși, raportat la peisajul moldovenesc, înclin să am ceva mai multă încredere în acest sondaj decât în celelalte. Datele au fost colectate de la români și rusofoni în perioada 10-17 octombrie. Adică sunt foarte proaspete. E de remarcat și viteza cu care au fost publicate rezultatele (doar după 2 zile).

43 - Dodon Sandu Moldova sondaj

Sursa infografic: tudorcojocariu.eu

Maia Sandu, Dodon și ceilalți

Orice ar zice susținătorii unor candidați precum Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, Octavian Țâcu, Renato Usatîi, sau Violeta Ivanov, nici unul dintre preferații lor nu l-ar putea bate pe Dodon în turul II. Concret, 18% l-ar vota pe Năstase și 26% pe (ne)președinte. Pe urmă, 22% l-ar vota pe Usatîi și 23% pe (ne)președinte. Despre ceilalți sondajul nici nu pomenește.

Mai desprindem 2 lucruri esențiale, de care ”ai noștri” ar trebui să țină cont. Primul este că, Năstase ar pierde în turul II în fața oricărui dintre cei 3 candidați cu șanse: Dodon, Sandu și Usatîi. În contrast, Maia Sandu ar câștiga în fața oricărui dintre aceeași 3 candidați. Prin urmare, toate îndemnurile reprezentanților PPDA ca Maia Sandu să renunțe la cursă în favoarea lui Năstase pur și simplu nu au sens. Pentru noi, ceilalți, care nu suntem înregimentați politic în PPDA, cel puțin. Evident, argumentele din seria „PAS trebuie să ne întoarcă datoriile” nu pot fi luate în serios când discutăm despre sorțile a 4 milioane de oameni.

Uniunea Europeană – 43%, Uniunea Eurasiatică – 10%

Conform sondajului, cei mai mulți dintre moldovenii care locuiesc în Republica Moldova sunt proeuropeni (43%). Sau ”neutri” (23%), deși în lumea de azi e imposibil să fii chiar neutru. Foarte puțini dintre ei mai sunt antieuropeni, respectiv ”proeurasiatici” (10%), ce o mai fi însemnând și asta. Deși am rezervele mele față de aceste cifre foarte optimiste, tind să cred că, într-adevăr, UE câștigă teren în Republica Moldova. Lucru care se observă și din atitudinea unor lideri tradițional proruși/prosovietici precum Voronin sau Dodon. Astăzi, în Republica Moldova, nu prea îți mai poți permite să fii antieuropean, că râde lumea de tine, după câți bani, resurse, know-how și publicitate a investit UE în societatea moldovenească. Similar cu ce vedem de mult timp în România. Asta bucură, având în vedere că, până nu demult, doar visam la acea zi când antieuropenii vor ajunge doar niște marginali exotici. Neutri da, dar antieuropeni e mai greu.

De aici și șansele sporite ale Maiei Sandu de a-i lua fața lui Dodon într-un meci 1 la 1. Sandu a îmbrățișat mesajul proeuropean, proreformator și prodemocratic de la bun început. Și s-a ținut de el. Dodon, în schimb, s-a lăsat mereu bătut de vânt. Sau de amicii săi de tip #Kremlinovici, mai bine-zis. Deși încearcă să resusciteze nostalgiile rusofonilor și sovietoizilor moldoveni, știe și el și consultanții lui, că nu au prea mai rămas pești care să-i muște nada. Trece timpul, lucrurile evoluează, oamenii se schimbă. Din fericire, însă, Dodon s-a împins singur într-un colț din care nu va mai putea ieși prin metode curate. De aceea, staff-ul său manipulează, minte și inventează falsuri.

Aderența la valorile și abordările europene sunt împărtășite aproape în totalitate de diaspora, care vede în Maia Sandu un stindard în acest sens. Diaspora nu se va mobiliza la fel într-un tur II în care Dodon ar ieși cu Năstase sau cu Usatîi, bunăoară. Și aici discutăm doar despre șansele candidaților anti-Dodon, nu despre câștigătorul final. Asta pentru că Dodon va avea de partea sa electoratul din regiunea separatistă transnistreană, din Rusia, minciunile și vânătoarea de vrăjitoare pe care staff-ul său o gestionează atât de cinic.

Articol apărut pe blogul personal al autorului, www.tudorcojocariu.eu.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu