Atacurile cibernetice împotriva statelor, instituțiilor, companiilor și cetățenilor din Uniunea Europeană sunt în continuă creștere, devenind din ce în ce mai sofisticate, mai precis direcționate, mai răspândite și adesea nedepistate, arată raportul anual al Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), publicat marți. Raportul subliniază creșterea frecvenței atacurilor cibernetice mai ales în perioada pandemiei COVID-19, atunci când mare parte a activităților din Europa s-a mutat în mediul online.

În majoritatea cazurilor, motivația este de natură financiară.

 

Se înregistrează o creștere a phishingului, a mesajelor de tip spam și a atacurilor cu țintă precisă pe platformele de comunicare socială. Pe parcursul pandemiei de coronavirus, a fost pusă la încercare securitatea cibernetică a serviciilor de sănătate, în timp ce adoptarea unor noi regimuri de muncă și de învățământ la distanță, de comunicare interpersonală și de teleconferință au modificat, de asemenea, spațiul cibernetic.

În acest context, UE va trebui să ia măsuri ferme de consolidare a capacităților în materie de securitate cibernetică. Sunt planificate actualizarea legislației în domeniul securității cibernetice, adoptarea unei noui Strategii de securitate cibernetică până la sfârșitul anului 2020 și noi investiții în cercetarea și consolidarea capacităților în materie de securitate cibernetică, precum și în sensibilizarea publicului cu privire la noile amenințări și tendințe cibernetice, de exemplu prin campania anuală intitulată Luna securității cibernetice

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu