Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că este momentul pentru începerea unui nou parteneriat al UE cu SUA odată cu plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă. Von der Leyen își dorește ca Europa să preia inițiativa în vederea lansării cooperării reînnoite între cei doi principali poli ai lumii occidentale, dorință exprimată marți la reuniunea virtuală anuală a ambasadorilor UE.

„Într-un peisaj global în schimbare, cred că este timpul pentru o nouă agendă transatlantică, potrivită lumii actuale”, și-a introdus von der Leyen viziunea.

„Și cred că Europa ar trebui să ia inițiativa, cu o oferă de a lucra împreună cu noua administrație americană pe subiecte care pot întări parteneriatele noastre bilaterale și multilaterale. Ele ar trebui să acopere toate domeniile, de la securitate și sustenabilitate, la reglementarea IT și la comerț, de la corectitudinea jocului economic mondial la consolidarea instituțiilor globale”, a mai precizat președinta Comisiei.

Von der Leyen a subliniat că reînnoirea cooperării va avea loc în primul rând în privința tranziției economice ecologice, acolo unde președintele ales al SUA, Joe Biden, și-a exprimat deja dorința de a-și readuce țara în Acordul de la Paris.

Pe de altă parte, înaltul oficial european a subliniat că Europa nu va renunța la negocierea internațională a unei taxe asupra marilor companii IT precum Google și Facebook, iar în cazul în care negocierea va cădea, va impune o tază proprie în domeniu. De asemenea, von der Leyen a subliniat că nu este posibilă în acest moment reînvierea controversatului acord transatlantic de liber schimb (TTIP), care fusese negociat în timpul administrației Barack Obama.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu