Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 și pachetul de relansare economică, totalizând aproape 1800 miliarde de euro, au fost aprobate joi de Consiliul European după ce Ungaria și Polonia nu și-au mai folosit dreptul de veto. Cele două țări central-europene au primit unele concesii privind aplicarea mecanismului de monitorizare a statului de drept care să ofere garanții că acesta nu va fi folosit de o manieră părtinitoare pentru a opri plata fondurilor europene către statele membre.

Potrivit negocierilor care au avut loc miercuri la nivelul de ambasadori și care au creionat în mare prevederile acordului încheiat joi, tăierea fondurilor nu poate avea loc cât timp concluziile mecanismului sunt atacate la Curtea de Justiție a UE. De asemenea, mecanismul se va aplica doar în perioada 2021-2027, iar Consiliul va trebui la rândul lui să emită o poziție comună în cazul în care se va cere tăierea fondurilor europene către un stat membru.

Trebuie subliniat de asemenea că mecanismul de condiționalitate se referă doar la acele încălcări ale statului de drept care afectează în mod direct interesele financiare ale UE.

Surse: Reuters, Politico

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu