Comisia Europeană mobilizează 123 milioane euro din programul Orizont Europa, noul program de cercetare și inovare al UE, pentru cercetări urgente vizând variante ale noului coronavirus. Această primă finanțare de urgență în cadrul programului Orizont Europa se adaugă la o serie de acțiuni de cercetare și inovare finanțate de UE pentru combaterea noului coronavirus și contribuie la acțiunile generale ale Comisiei vizând prevenirea și atenuarea impactului variantelor noului coronavirus, precum și răspunsul la acestea, în conformitate cu noul plan european de pregătire pentru bioapărare denumit Incubatorul HERA.

Noi cereri de exprimare a interesului pentru cercetări urgente vizând variantele noului coronavirus

Comisia va deschide noi cereri care completează acțiunile precedente de creare a unor tratamente și vaccinuri prin organizarea și desfășurarea unor trialuri clinice pentru a înregistra progrese în ceea ce privește crearea unor tratamente și vaccinuri promițătoare împotriva SARS-CoV-2/COVID-19. Ele vor sprijini crearea unor cohorte și rețele vaste vizând COVID-19, dincolo de granițele Europei, realizând legături cu inițiativele europene, precum și consolidarea infrastructurilor necesare pentru schimbul de date, expertiză, resurse de cercetare și servicii de specialitate pentru cercetători și organizațiile de cercetare.

Se preconizează că proiectele finanțate:

  • vor stabili cohorte noi sau se vor baza pe cele existente de dimensiuni mari, multicentrice și regionale sau multinaționale, inclusiv dincolo de frontierele Europei, care ar trebui să avanseze rapid cunoștințele cu privire la SARS-CoV-2 și la variantele sale emergente.
  • vor dezvolta în continuare mijloace terapeutice sau vaccinuri promițătoare împotriva SARS-CoV-2/COVID-19, dezvoltarea preclinică fiind deja finalizată.
  • vor sprijini, de asemenea, infrastructurile de cercetare pentru a accelera schimbul de date și vor oferi sprijin și expertiză rapidă în domeniul cercetării pentru a face față variantelor noului coronavirus și pentru a fi pregătiți pentru epidemii viitoare.

Se preconizează o colaborare a consorțiilor de succes cu alte inițiative și proiecte relevante la nivel național, regional și internațional pentru a maximiza sinergiile și complementaritatea și pentru a evita redundanța eforturilor de cercetare.

Aceste cereri în regim de urgență vor aborda amenințările pe termen scurt și mediu și vor asigura în același timp pregătirea pentru viitor. El vor contribui la instituirea Autorității europene pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), care va permite UE să anticipeze și să abordeze mai bine viitoarele pandemii.

Cererile vor fi deschise pentru trimiterea de documente la 13 aprilie, iar termenul de transmitere a acestora este 6 mai 2021. Noile soluții trebuie să fie disponibile și accesibile financiar tuturor, în conformitate cu principiile Răspunsului mondial la coronavirus.

Context

În februarie 2021, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat lansarea unui plan european de pregătire pentru bioapărare denumit Incubatorul HERA vizând pregătirea Europei pentru o amenințare sporită reprezentată de variantele noului coronavirus. Incubatorul HERA va reuni oameni de știință, industria și autorități publice și va mobiliza toate resursele disponibile astfel încât Europa să poată răspunde acestei provocări.

Mai ales de la începutul crizei, dar și de mult timp încoace, Comisia a avut un rol primordial în sprijinirea cercetării și inovării, precum și în coordonarea eforturilor de cercetare la nivel european și mondial, inclusiv în pregătirea pentru pandemii. Ea s-a angajat să aloce 1,4 miliarde euro pentru Răspunsul mondial la noul coronavirus, din care 1 miliard euro provine din Orizont 2020, programul precedent al UE pentru cercetare și inovare.

Noile cereri speciale anunțate în cadrul programului Orizont Europa, succesorul programului Orizont 2020, completează aceste acțiuni anterioare de combatere a noului coronavirus: sprijin pentru 18 proiecte cu 48,2 milioane euro pentru crearea de mijloace de diagnostic, tratamente, vaccinuri și pregătirea pentru epidemii; 8 proiecte sprijinite cu 117 milioane euro investite în crearea de mijloace de diagnostic și tratamente prin intermediul Inițiativei privind medicamentele inovatoare; 24 de proiecte susținute cu 133,4 milioane euro acordate pentru contracararea nevoilor urgente și atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei; și alte măsuri de sprijinire a ideilor inovatoare prin intermediul Consiliului european pentru inovare. Cererile de exprimare a interesului implementează acțiunea 3 a Planului de acțiune ERAvsCorona, un document de lucru rezultat în urma dialogurilor dintre serviciile Comisiei și instituțiile naționale.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu