În fața desfășurării masive de forțe a Rusiei la granița cu Ucraina, apreciată la circa 100000 de militari – pentru comparație, întreaga armată a României are cam 90000 de oameni – Uniunea Europeană nu este în măsură decât să se exprime ca fiind „foarte îngrijorată”, prin vocea Înaltului său Reprezentant pentru Politică Externă, spaniolul Josep Borrell.

Doar atât și nimic mai mult.

Nu sancțiuni suplimentare pentru Rusia, măcar anunțate ca fiind în stadiul de proiect, fie pentru amenințarea militară extinsă asupra Ucrainei, fie pentru uciderea lentă a opozantului Alexei Navalnîi, nu expulzări de diplomați ruși, pentru exprimarea solidarității față de Republica Cehă, confruntată cu operațiuni clandestine de-a dreptul nerușinate ale spionajului rusesc.

Iată tot ce a reușit să ne anunțe cu seninătate și neputință evidentă Borrell, privind relația Uniunii cu Rusia, într-o conferință de presă susținută luni, după reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre UE la care omologul lor ucrainean, Dmytro Kuleba, a prezentat – în zadar – un plan în trepte pentru descurajarea unei agresiuni rusești asupra Ucrainei.

„Să sperăm că desfășurarea de forțe va înceta”, a spus Borrell, admițând că, neputincioasă în planul politicii externe, Uniunii Europene nu îi rămâne decât calea celui slab: speranța protecției din partea norocului.

Ce ironie a sorții că fix personajul care trâmbița acum un an cum Comisia din care face parte va fi una „geopolitică”, iese acum în fața lumii întregi pentru a mărturisi candid perfecta nulitate geopolitică a UE pe dosarele cu adevărat importante, acolo unde orice acțiuni cu sens și eficiență sunt blocate de miopia și lăcomia puterilor vest-europene, speriate ca nu cumva să le fie afectate afacerile bănoase cu perturbatorii autoritari ai dreptului internațional.

Anvergura geopolitică reală a UE, confesată tot de Borrell luni, este dată de acțiuni precum mijlocirea gâlcevii din Parlamentul geogian (nici aceea nu se încununează de succes fără intervenția SUA!), trimiterea unui emisar într-o regiune separatistă muntoasă din Etiopia și impunerea de sancțiuni individuale pentru câțiva militari din Myanmar.

Abia așteptăm să auzim de rezultatele notabile ale diplomației europene în rezolvarea unei dispute dintre pinguinii din Antarctica privind ocuparea celor mai bune locuri de cuibărit.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu