Statele membre UE care decid să folosească o a treia doză a vaccinurilor împotriva COVID-19 s-ar putea confrunta cu riscuri juridice întrucât Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) nu a aprobat încă acest tip de utilizare, a anunțat joi Comisia Europeană. Deși AEM susținte că sunt necesare mai multe studii științifice pentru a putea aproba a treia doză de vaccinare, opt state europene au recomandat deja inocularea cu aceasta.

Potrivit Centrului European pentru Protecție și Control împotriva Bolilor, cele opt state sunt Austria, Belgia, Franța, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Slovenia și Ungaria. Alte treisprezece state din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European cochetează cu ideea de a introduce vaccinarea cu o a treia doză.

„Cea de a treia doză nu intră deocamdată sub incidența autorizației de punere pe piață a vaccinurilor anti-COVID-19 și nu a făcut obiectul unei evaluări științifice de către AEM, în lipsa unor date suficiente”, a declarat Comisia Europeană, citată de Reuters.

„Responsabilitatea de a decide includerea celei de-a treia doze în campania de vaccinare este a statelor membre. Câtă vreme însă ea nu face parte din autorizația de punere pe piață, răspunderea companiilor de vaccinare se modifică”, se mai arată în declarația Comisiei.

Astfel, companiile vor mai fi răspunzătoare pentru eventuale efecte adverse doar în cazul în care acestea se produc ca urmare a unor vicii în produsul tehnologic de fabricație. În caz contrar, răspunderea va aparține statelor membre, la fel ca și obligația de a despăgubi eventualele victime ale efectelor adverse.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu