Michel Barnier, fost comisar european în două rânduri și negociator șef al Comisiei Europene pentru Brexit, a anunțat joi seara la postul de televiziune TF1 că dorește să devină candidatul oficial al Republicanilor de centru-dreapta la alegerile prezidențiale din Franța din 2021. Barnier este un competitor de calibru, care ar putea răsturna situația actuală din sondaje, care indică un al doilea tur al scrutinului în care s-ar califica actualul președinte Emmanuel Macron, din partea partidului liberal de centru Republica în Mișcare (LREM) și Marine Le Pen, șefa formațiunii dreptei radicale Reuniunea Națională.

Barnier, în vârstă de de ani 70, este de 55 de ani membru al Republicanilor, unul dintre partidele tradiționale din Franța după al doilea război mondial, dar s-a făcut remarcat ca politician mai mult la Bruxelles, decât la Paris. El are o imagine relativ credibilă în rândul electoratul francez, chiar dacă acesta este în general sceptic față de politicienii implicați mai mult la nivel european.

Pentru a deveni candidatul Republicanilor, Barnier trebuie însă mai înainte să își convingă colegii din propriul partid că este mai potrivit decât alți membri ce doresc să devină prezidențiabili. Printre aceștia se numără președintele consiliului regional din Hauts-de-France, Xavier Bertrand, simpatizat pentru stilul său de exprimare fără ocolișuri și lupta electorală dură cu Reuniunea Națională a lui Le Pen, Valérie Pécresse, șefa regiunii Paris, și alții. Președintele conservatorilor francezi, Laurent Wauquiez, a anunțat joi că nu dorește să candideze la prezidențiale.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu