O coaliție a 22 de mari bănci europene, printre care Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, ING, Santander, UniCredit și BBVA intenționează să lanseze o modalitate proprie de plată care să spargă cvasi-monopolul companiilor americane Visa și Mastercard, ce dețin în acest moment peste două treimi din piața europeană.

Coaliția, denumită Inițiativa Plăților Europene (IPE), urmează să ia o decizie finală în acest sens până la finalul lunii următoare. Potrivit propunerii actuale, IPE s-ar concentra inițial pe tranzacțiile electronice, urmând ca din 2023 să se extindă și în domeniul cardurilor de credit și de debit, precum și al portofelelor electronice de pe smartphone.

În prezent, coaliția realizează o amplă analiză de piață și a oportunității și profitabilității lansării unui asemenea concurent pentru Visa și Mastercard.

O propunere similară, Proiectul Monnet, a fost lansată în 2011, dar a fost abandonată. Spre deosebire de încercarea făcută în urmă cu un deceniu, propunerea actuală se bucură de sprijinul Comisiei Europene și de cel al Băncii Centrale Europene.

Dincolo de sporirea autonomiei față de dominația americană în domeniu, inițiativa ar prezenta numeroase alte avantaje: ar pregăti tranziția spre o monedă digitală europeană, ar întări Europa în fața unei eventuale expansiuni a serviciilor financiare chinezești, ar permite o mai bună protecție a datelor consumatorilor europeni, în concordanță cu standardele înalte existente în UE în acest domeniu. Principala necunoscută este dacă EPI va putea intra cu succes pe o piață dominată copios de Visa și Mastercard.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu