Un ghid de măsuri care pot fi adoptate de guvernele naționale ale statelor membre UE pentru gestionarea creșterii prețurilor la energie, fără încălcarea legislației comunitare, urmează a fi prezentat miercuri de Comisia Europeană. Deși util, ghidul nu răspunde așteptărilor publice pentru ca Bruxellesul să propună inițiative legislative comune pentru depășirea crizei.

Ghidul întocmit sub coordonarea comisarului european pentru energie Kadri Simson prevede drept măsuri ce pot fi adoptate de statele membre:

  • reducerea taxelor care influențează prețul final către consumatori;
  • acordarea de ajutoare de stat către industriile afectate puternic de creșterile de prețuri, cu respectarea normelor în vigoare ale UE;
  • acordarea de subvenții către consumatorii casnici vulnerabili din fondurile colectate prin sistemul de comercializare a certificatelor verzi privind emisiile;
  • stabilirea unor amânări la plata facturilor pentru energie.

Comisia urmează să ia în considerare și posibilitatea achiziției comune de gaze naturale de către Uniunea Europeană, după modelul achiziției de vaccinuri.

Pe de altă parte, Comisia a refuzat să introducă măsuri legislative pentru reformarea pieței energetice europene, așa cum au cerut unele state membre.

Criza prețurilor la energie va fi dezbătută săptămâna viitoare în cadrul summit-ului Consiliului European.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu