Danemarca a renunțat miercuri la unul dintre cele patru opt-out-uri pe care și le asigurase în 1993 în cadrul Uniunii Europene, alăturându-se Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE în urma unui referendum național. 66,9% dintre danezi au votat pentru și doar 33,1% împotrivă la referendumul care fusese anunțat încă din martie, la aproape două săptămâni după invazia Rusiei din Ucraina.

În timpul campaniei electorale, unsprezece din paisprezece partide politice parlamentare daneze au susținut opțiunea de renunțare la excepția ce a fost admisă pentru Danemarca în 1993.

Decizia va permite reprezentanților danezi să participe la întrunirile europene privind apărarea comună, dar și la programele de dezvoltare militară și la operațiile militare organizate de UE.

„NATO va rămâne desigur cel mai important instrument pe care îl deținem pentru a ne asigura apărarea dinspre răsărit, dar UE ne mai oferă încă unul suplimentar”, a subliniat Mogens Jensen, purtător de cuvânt al social-democraților danezi, unul dintre principalele partide din coaliția de guvernare de la Copenhaga.

Deși fără o însemnătate la fel de ridicată ca cererile de aderare la NATO înaintate de Finlanda și Suedia, alăturarea Danemarcei Politicii de Securitate și Apărare Comune a UE reprezintă încă un pas important în consolidarea apărării nordului Europei împotriva unei eventuale agresiuni a Rusiei.

Sursa: The Guardian

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu