Strategia europeană 2.0 privind dronele, adoptată marți de Comisia Europeană, prezintă o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor. Ea se bazează pe cadrul de siguranță al UE pentru operarea dronelor și stabilirea cerințelor tehnice aplicabile acestora, care este cel mai avansat din lume. Noua strategie stabilește cum se vor realiza în Europa operațiuni comerciale cu drone la scară largă și cum se pot crea noi oportunități în acest sector.

De la crearea de locuri de muncă la noi soluții de mobilitate

Datorită cadrului de reglementare cuprinzător al UE, dronele au zburat în siguranță sute de mii de ore în spațiul aerian al Europei, de exemplu în operațiuni de supraveghere a infrastructurii, de monitorizare a deversărilor de petrol sau de prelevare de probe din sol. Proiectele privind utilizarea dronelor pentru livrări medicale pe calea aerului, în special pentru transportul probelor medicale între serviciile de sănătate, înregistrează în egală măsură progrese semnificative. Implementarea „U-space” în ianuarie 2023, un sistem european unic în lume destinat managementului în condiții de siguranță al traficului de drone, va pune bazele intensificării operațiunilor.

Înainte de a avansa cu aceste tehnologii inovatoare, Comisia dorește să se asigure că societatea sprijină dronele. Pentru a răspunde preocupărilor legate de zgomot, de siguranță și de protecția vieții private, strategia invită autoritățile naționale, regionale și locale să se asigure că serviciile cu drone sunt aliniate la nevoile cetățenilor.

Strategia are în vedere ca, până în 2030, următoarele servicii cu drone să devină parte a vieții europene:

  1. Servicii de urgență, cartografiere, imagistică, inspecție și supraveghere cu ajutorul dronelor civile în cadrele legale aplicabile, precum și livrarea urgentă de transporturi mici, cum ar fi probele biologice sau medicamentele.
  2. Servicii de mobilitate aeriană inovatoare, cum ar fi taxiurile aeriene, care vor furniza servicii regulate de transport pentru pasageri, inițial cu un pilot la bord, dar cu scopul final de a automatiza complet operațiunile.

Valorificarea potențialului pieței și a serviciilor de drone din UE necesită identificarea componentelor tehnologice critice, cum ar fi inteligența artificială, robotica, semiconductorii, serviciile spațiale ale UE și telecomunicațiile mobile. Astfel, UE va putea să construiască un sector inovator și competitiv al dronelor, reducând dependențele strategice.

Strategia identifică domeniile în care se pot crea sinergii între dronele civile și cele de apărare, precum și domeniile în care se pot dezvolta capabilitățile de contracarare a dronelor și reziliența sistemului.

19 acțiuni pentru piața viitoare a dronelor

Comisia lansează lucrările pe tema celor 19 acțiuni emblematice operaționale, tehnice și financiare ale strategiei, care să construiască mediul de reglementare și comercial adecvat pentru spațiul aerian și piața dronelor de mâine:

  1. Adoptarea unor norme comune de navigabilitate și a unor noi cerințe de formare a piloților de aeronave de la distanță și a piloților de eVTOL (aeronave electrice cu decolare și aterizare verticală).
  2. Finanțarea creării unei platforme online care să sprijine părțile interesate de la nivel local și industria de profil să implementeze o mobilitate aeriană inovatoare durabilă.
  3. Elaborarea unei foi de parcurs strategice privind tehnologia dronelor, care să identifice domeniile prioritare pentru cercetare și inovare, să reducă dependențele strategice existente și să evite apariția altora noi.
  4. Definirea criteriilor pentru o etichetă voluntară a dronelor aprobate în materie de securitate cibernetică.

Această activitate va pregăti terenul pentru operațiunile comerciale la scară largă și va asigura faptul că Europa beneficiază de pe urma sinergiilor dintre utilizarea civilă, de securitate și militară a dronelor și a tehnologiilor conexe, inclusiv a soluțiilor de contracarare a dronelor.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu