Uniunea Europeană va anunța la începutul lunii februarie primele sale circa 70 de mari proiecte de infrastructură din cadrul inițiatiei Acces Global (Global Gateway), prin care urmărește să ofere alternative țărilor în curs de dezvoltare față de propunerile de investiții venite de la alți jucători internaționali, dintre care se detașează China.

Printre cele 70 de proiecte, potrivit publicației Politico, se numără un cablu de date pe sub Marea Neagră, ce va lega România de Georgia și va dubla cablul electric pentru care a fost semnat deja un memorandum în decembrie anul trecut. UE își propune de asemenea să construiască un cablu de fibră optică ce va asigura legătura cu nordul Africii, baraje de acumulare și hidrocentrale în Camerun și Tadjikistan, coridoare de transport în Asia Centrală, parteneriate energetice în Indonesia și Filipine.

Intenția Bruxelles-ului este de a mobiliza pentru aceste proiecte circa 300 miliarde de euro, din surse publice și private, până în 2027. Deși suma este una consistentă, ea este una redusă față de cele 2300 de miliarde de euro investite deja de China în peste 4000 de proiecte de infrastructură în întreaga lume, începând cu 2005, dintre care 370 de miliarde numai în inițiativa sa concurentă Belt and Road.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu