Uniunea Europeană negociază intens de la începutul anului cu Mercosur, organizație internațională cu obiective comerciale din America de Sud, finalizarea unui tratat de liber schimb, care în esență ar însemna accesul mai facil al produselor industriale europene pe piețele sud-americane, dar și al produselor agricole ieftine din America Latină în Europa. Acest ultim aspect îi îngrijorează pe fermierii europeni, în special pe producătorii de carne de vită ori zahăr.

O primă variantă a acordului dintre UE și Mercosur, care astăzi reunește Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, a fost negociată în 1999, iar în 2019 a și fost încheiată o înțelegere care trebuie ratificată de statele membre ale celor două organizații. Neînțelegerile europenilor cu președintele brazilian al dreptei radicale, Jair Bolsonaro, cuplate cu temeri privind efectele de mediu ale unui asemenea tratat, au blocat până de curând finalizarea sa.

Odată cu revenirea la putere în Brazilia a președintelui Lula da Silva la 1 ianuarie 2023, numeroase delegații europene s-au perindat în America de Sud pentru a negocia un act adițional care să conțină în principal garanții de mediu. Există astfel așteptări ca impasul să fie depășit și tratatul să fie stabilit în primul semestru al anului 2023.

Totuși, în Europa există o opoziție acerbă, atât în rândul ecologiștilor, care consideră că va stimula defrișarea pădurii amazoniene de către agricultorii sud-americani, cât și de către fermierii europeni, în special cei francezi, care se tem de concurența produselor ieftine și care nu respectă standardele europene, venite din America Latina.

Potrivit asociației agricultorilor europeni Copa Cogeca, principalele sectoare agricole unde se va manifesta această concurență sunt cele ale cărnii de vită, cărnii de pasăre, zahărului, orezului și etanolului.

Astfel, după ce numeroși fermieri români au protestat în fața deschiderii temporare a pieței europene, fără restricții, către cerealele ucrainene, se conturează imaginea unor nemulțumiri și în rândul celor ale căror produse vor fi concurate de marile companii din statele Mercosur.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu